Izetbegović: Stati ukraj divljanju četnika

Izetbegović sutra preuzima dužnost predsjedavajućeg Predsjedništva BiH (Anadolija)

Nakon što je Kolegij Stranke demokratske akcije (SDA), na sjednici u Sarajevu, osudio incidente koje su u Višegradu izvršili pripadnici četničkog ravnogorskog pokreta i napad na novinare tom prilikom, predsjednik stranke Bakir Izetbegović očekuje da se “konačno zabrani rad radikalnih pokreta”.

“Kad je u pitanju radikalizam da se istim aršinom mjere i oni koji pripadaju bošnjačkom korpusu i oni koji pripadaju drugim korpusima. Da se definitivno stane ukraj divljanju četnika, koje se ponavlja”, naglasio je Izetbegović.

Vrh SDA razmatrao je i aktualnu političku situaciju i prioritete BiH, a bilo je riječi i o pregovorima s HDZ-om u vezi Mostara i implementracije presude Sejdić – Finci, te popisa stanovništva.

“Mislimo da još ima šanse da se dogovor [u Mostaru] postigne, mada su pozicije dosta udaljene. Učinit ćemo dodatne napore u nekoliko narednih dana. Mislim da ćemo imati sastanak s HDZ-om BiH za vikend ili početkom naredne sedmice”, precizirao je Izetbegović.

U Srebrenici će, kaže, učiniti sve da Bošnjaci imaju jednog kandidata na lokalnim izborima. “U tom smislu zadužili smo neke od potpredsjednika da obave potrebne sastanke u Sarajevu i Srebrenici. Prije svega da smirimo retoriku koja ne vodi tome da se omoguće zajednički nastupi i okupljanje oko jednog kandidata”, navodi.

“Svima, uključujući Ćamila Durakovića, poručujem da rade na jedinstvu i da pripaze na ono što govore, na svoj nastup, kako bi omogućili približavanje stavova. Duraković će biti pozvan u centralu SDA, a i ići će se i u Srebrenicu kako bi SDA učinila sve kako bi omogućila da uz SDP i SBB izložimo samo jednog kandidata iz bošnjačkog korpusa”, najavljuje.

Preuzima dužnost predsjedavajućeg

Izetbegović sutra preuzima dužnost predsjedavajućeg Predsjedništva BiH te da je na sjednici Kolegija SDA izložio prioritete u svom radu – realizaciju Master plana integracije BiH u EU koji dalje podrazumijeva niz najbitnijih prioriteta za napredak reformi u BiH, a koje se se odnose na vladavinu prava, tržišnu ekonomiju, te općenito mjere koje će pojačati i otvoriti prostor za oporavak gospodarstva.

“Tu je i put BiH ka NATO-u, odnosno preuzimanje prvog godišnjeg plana u okviru MAP-a. Šanse nam nisu baš velike, ali treba se potruditi. Treba se boriti za to da izlobiramo, kod prijateljskih država koje imaju utjecaja na odluke u NATO savezu, da se BiH da prvi godišnji plan”, kaže on.

Na sastanku je bilo riječi i o koalicijama, odnosima SDA i Saveza za bolju budućnost BiH (SBB), na dolazećim lokalnim izborima.

“Ići ćemo na to da se zajednički nastupa u Republici Srpskoj, s probosanskim strankama i u općinama koje možemo nazvati povratničkim. Mislim da ćemo s SBB-om dogovoriti i nastup u ostatku Federacije BiH, zajednički kad je u pitanju izbor načelnika”, najavljuje.

Rekao je i kako SDA podržava predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, Denisa Zvizdića i odluku Ustavno-pravne komisije, koja je odbacila Prijedlog Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH.

“Smatramo da definitivno treba biti dokinut tzv. bijeli hljeb na svim novima u BiH – od državnog, preko entitetskih do kantonalnog nivoa”, kaže Izetbegović.

U slučaju popisa stanovništva BiH, Kolegij SDA smatra da treba biti proveden zakon, kriteriji i standardi međunarodne monitoring misije (IMO) te da to treba uraditi bez odlaganja.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO