Crnogorska opozicija sumnja u izborne prevare

Elektronska identifikacija birača primijenit će se prvi put u Crnoj Gori na lokalnim izborima u Tivtu, koji su najavljeni za 17. april. Međutim, dio opozicije optužio je državu da uređaji za identifikaciju ne mogu prepoznati krivotvorene dokumente čime je, tvrde, ugroženo izborno pravo građana. S druge strane, Vlada tvrdi da je zloupotreba nemoguća i da opozicija želi diskreditovati novi način glasanja.

Provjera biračkih spiskova obavlja se uređajem za elektronsku identifikaciju birača. Tivćani se već danima upoznaju s novim sigurnosnim sistemom za izbore. Elektronska identifikacija testirat će se u Tivtu prvi put pred parlamentarne izbore, koji se održavaju ove jeseni. Uvedena je kako bi se isključila mogućnost dvostrukog, lažnog glasanja preminulih i osoba u inozemstvu.

“Uređaj će se nalaziti na stolu svake biračke komisije i kada birač dođe na mjesto glasanja, on svoju ličnu kartu ili pasoš provlači kroz mašinu. Uređaj očitava tri reda cifara, a na displeju, koji vidi svaki član odbora, pojavljuje se slika birača koja je u bazi Ministarstva unutrašnjih poslova, pa birački odbor utvrđuje da li je riječ o istoj osobi. Ukoliko jeste, po jedan predstavnik vlasti i opozicije potpisaće listić koji mašina izbaci. No, za svaki slučaj, birač će se, kao i ranije, potpisati i u knjigu birača, nakon čega pristupa glasanju”, javila je Al Jazeerina reporterka Milica Marinović.

Čita i falsifikate

Uređaj, međutim, tvrdi Demokratski front, očitava i krivotvorene dokumente. To su, kažu, dokazali snimkom kako u uređaj ubacuju običnu plastičnu karticu s podacima s lične karte jednog njihovog člana.

“Ono što je trebalo da bude suština, pretvorilo se u suprotnost. Bilo gdje u Crnoj Gori može se nabaviti ovaj obrazac, koji košta pet centi, i štampač u boji za 20 eura, što je dovoljno da se napravi grubi falsifikat, koji može da prođe kroz uređaj za elektronsku identifikaciju birača”, upozorava Milutin Đukanović iz DF-a.

Ta stranka optužuje vladajuću Demokratsku partiju socijalista da na ovaj način planira krađu izbora i poziva Specijalno tužilaštvo i Evropsku uniju da reaguju.

“Demokratski front je raskrinkao mogućnost teške zloupotrebe na narednim parlamentarnim izborima, ima pravo da uzbuni javnost i želi da obavijesti sve učesnike političkog života u Crnoj Gori da pod ovakvim uslovima nema regularnih izbora u Crnoj Gori”, smatra Andrija Mandić iz DF-a.

Moguće sankcije

Tvrdnje DF-a u MUP-u Crne Gore vide kao pokušaj kompromitovanja novog načina glasanja. Poručuju da svrha uređaja nije utvrđivanje ispravnosti dokumenta, već identiteta birača očitavanjem njegove fotografije i podataka iz baze Ministarstva.

“Obična plastična kartica sa odštampanim podacima je nešto što će, ako se eventualno pojavi, svakako biti lako prepoznato od strane biračkog odbora i kao takvo neće se koristiti. Nadalje, svaki pokušaj identifikacije na ovaj način biće osnov za podnošenje krivične prijave”, objašnjava Dragan Pejanović iz MUP-a Crne Gore.

Za krivično djelo krivotvorenje isprave propisana je kazna zatvora od tri mjeseca do pet godina. I dok u Ministarstvu tvrde da je zloupotreba nemoguća, podršku DF-u dali su i drugi iz opozicije, koji traže odgađanje datuma izbora, što je inače jedan od zahtjeva opozicije u pregovorima s vlastima o prelaznoj vladi.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO