Tomo Medved novi ministar branitelja

Hrvatski premijer Tihomir Orešković predstavio je Tomu Medveda kao novog ministra branitelja.

Umirovljeni general Medved je podržavao i sudjelovao u prosvjedu veterana u Savskoj 66.

“Danas smo se sjeli, upoznali i velika mi je čast da imamo branitelja ovakvog kalibra. Gospodin Medved će od mene imati 100-postotnu podršku. Čestitam vam i dobrodošli”, rekao je premijer Orešković predstavljajući novog ministra branitelja, kako prenose hrvatski mediji.

Hrvatski premijer pritom je ocijenio da je izabrana najkvalitetnija osoba za tu funkciju, koja će moći prepoznati probleme. 

Medved je kazao kako je cijeli svoj život “posvetio domovini”.

“Sve iskustvo koje sam stekao usmjerit ću u rad hrvatskih branitelja kako bi otvorili novo poglavlje u radu hrvatskih branitelja”, rekao je

Brkić odustao od kandidature

Premijer Hrvatske potvrdio je ranije u utorak da će se tijekom poslijepodneva naći s umirovljenim generalom Tomom Medvedom koji je kandidat Domoljubne koalicije za ministra branitelja te najvjerojatnije donijeti i odluku koga će za to mjesto predložiti Saboru.

Nije odgovorio na novinarsko pitanje je li Medved prihvatljiv kandidat Mostu kao dijelu vladajuće većine. “To ne znam. Jučer smo prvi put čuli za gospodina”, rekao je Orešković, a prenijela je Hina.

Novinare je zanimalo i kakvi su odnosi unutar Vlade, a premijer je potvrdio da nemaju svi isto mišljenje, no to ne drži problematičnim.

“Ovo je demokracija. Svatko ima svoj stav i svoje mišljenje, što mislim da je zdravo. (…) Ja ne znam kako je kod vas u uredu, ja bih to mogao i vas pitati. Slažemo li se svi? Ne. Ali mislim da je zdravo imati nekakve debate i na kraju ćemo onda donijeti bolje i kvalitetnije odluke”, rekao je Orešković. 

Glavni tajnik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Milijan Brkić u nedjelju je objavio da je odustao od kandidature za ministra branitelja, istaknuvši kako suglasje među vladajućom većinom nije postignuto te da želi prekinuti nastalu mučnu situaciju oko izbora te časne dužnosti, a koja, kako je rekao, ne može i ne smije biti “poligon” za politička prepucavanja.

Brkić se pritom zahvalio na potpori hrvatskim veteranima i invalidima, Karamarku te Oreškoviću, za kojega je rekao da je ostao vrlo ugodno iznenađen senzibilitetom koji je pokazao za veteransku problematiku.

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko poručio je u ponedjeljak da je, odustajanjem Brkića od kandidature za ministra branitelja, Vlada ostala uskraćena za vrhunskog ministra kakav bi on sigurno bio.

Crnoja otišao zbog afera

Karamarko je rekao i kako je nedopustivo da se kadrovske odluke donose više od mjesec dana, kao u slučaju ministra branitelja.

“Nedopustivo je da se mjesec dana donose neke odluke, to više nećemo dopustiti, budite uvjereni. U ovom trenutku moramo reći da ta haranga koja je pokrenuta, najprije na gospodina Crnoju, koji je dao ostavku, a sad na gospodina Brkića, definitivno nedopustiva”.

Potpredsjednik Vlade Božo Petrov iz Mosta izjavio je u ponedjeljak navečer kako se nada da će novi ministar branitelja biti izabran u narednih tjedan dana, no nije želio odgovoriti na pitanje je li Most blokirao Brkićev izbor, poručivši kako je Brkić dao veliki doprinos u Domovinskom ratu, ali kako je osobno “okrenut prema novim prijedlozima”.

Bivši ministar branitelja Mijo Crnoja, koji je na toj dužnosti bio svega nekoliko dana, krajem siječnja je podnio ostavku, nakon što su o njegovoj sudbini dva dana raspravljali premijer i dva potpredsjednika Vlade.

On je podnio ostavku nakon objavljiivanja u javnosti slučajeva lažne prijave prebivališta, sumnji u nepravilnosti oko braniteljskog kredita i zemljišta koje je dobio, isplate naknada za bolovanje te nasilničkog ponašanje u prošlosti.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO