Novo izjašnjavanje Radončića o krivici

Radončić optužen za ometanje istrage u slučaju koji se vodi protiv Nasera Kelmendija (Anadolija)

Predsjednik Saveza za bolju budućnost (SBB) i delegat u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić u srijedu će se u Sudu BiH izjasniti o krivici u vezi s krivičnim djelima koja mu se stavljaju na teret.

Prošle sedmice nije se pojavio na ročištu zbog zdravstvenih problema te je njegovo izjašnjavanje prolongirano.

Nakon što je u srijedu prebačen iz Pritvorske jedinice Suda BiH na Univerzitetski klinički centar Sarajevo (UKCS), Radončić je u ponedjeljak vraćen u pritvorsku jedinicu.  

Optužen je za ometanje istrage u slučaju koji se vodi protiv Nasera Kelmendija te za obećavanje nagrade ili koristi za trgovinu utjecajem i udruživanje radi činjenja krivičnih djela.

Slobode je lišen 25. januara, kad mu je određen jednomjesečni pritvor, a tereti se za ometanje rada pravosuđa.

Privođenje Fahrudina Radončića uslijedilo je nakon što je ranije, pod istim optužbama, uhapšen Bakir Dautbašić, član njegove stranke i kandidat za državnog ministra prometa i komunikacija.

Ostali iz predmeta, Bakir Dautbašić, Bilsena Šahman i Zijad Hadžijahić, u Sudu BiH izjasnili su se da nisu krivi za djela koja im se stavljaju na teret.

Kazali su da se ne osjećaju krivima niti po jednoj tački optužnice.

Protiv optuženih je 15. februara potvrđena optužnica. Oni su, prema optužnici, dogovaranjem i međusobno povezanim radnjama počinili krivična djela: udruživanje radi činjenja krivičnih djela, ometanje rada pravosuđa i davanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem.

Lažna anketa Dnevnog avaza

Svi optuženi, osim Radončića, brane se sa slobode. Njemu je, nakon što je prekršio mjere zabrane koje mu je izrekao Sud BiH, na prijedlog državnog tužilaštva ponovno određen pritvor.

Pritvor mu je određen jer je prekršio mjere zabrane: napuštanje mjesta boravišta, kućnog pritvora i kontaktiranje s medijima.

Informativne novine Dnevni avaz, koje je utemeljio Fahrudin Radončić, suočene su s osudom javnosti zbog objave lažnih fotografija, imena i izjava u anketi, zbog čega je uredništvo uputilo javno izvinjenje.

U izdanju od 14. marta Dnevni avaz je objavio anketu među građanima Zenice s pitanjem šta misle o procesu koji se na Sudu BiH vodi protiv lidera SBB-a Fahrudina Radončića. Međutim, ispostavilo se da je anketa lažirana, da fotografije ne odgovaraju imenima iz ankete te da su uzete s interneta.

Tako se među “anketiranim” Zeničanima uz ime Dževada Aličića našla fotografija poznatog britanskog komičara Rickyja Gervaisa, a ustanovljeno je da su pogrešene fotografije objavljene i uz imena Alme Kovačić, Maide Ćatić, Aleksandre Stapić i Sakiba Smrike. 

“Povodom grube greške i manipulacije u pripremi ankete s građanima Bosne i Hercegovine na području Zenice, u današnjem broju našeg lista (14. mart), Urednički kolegij Dnevnog avaza upućuje duboko izvinjenje svim našim vjernim čitaocima i javnosti”, napisalo je uredništvo.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO