Princ Charles i vojvotkinja Camilla u posjeti Zagrebu

Britanski prijestolonasljednik Charles i njegova supruga Camilla, stigli su u posjet regiji. Počinju ga dvodnevnim druženjem s političkim, kulturnim i naučnim vrhom, ali i građanima u Hrvatskoj, a do subote će posjetiti i Srbiju, Crnu Goru i Kosovo. 

Nakon primanja kod predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, hrvatski premijer Tihomir Orešković sa suprugom razgovarao je s princom od Walesa i vojvotkinjom od Cornwalla, a potom je prinčevski par u dvorištu Banskih dvora poslušao predavanje o obnovi te zgrade nakon raketiranja u Domovinskom ratu 1991.

Princ Charles i vojvotkinja Camilla nakon svečanog dočeka na Pantovčaku i razgovora s predsjedicom Kolindom Grabar-Kitarović uputili su se na Gornji grad. Do tamo su stigli šetnjom Tomićevom ulicom i vožnjom uspinjačom u kojoj su čuli ponešto o njezinoj povijesti.

Nakon vožnje nešto kraće od minute – zagrebačka uspinjača ima jednu od najkraćih pruga na svijetu – na vrhu ih je dočekao gradonačelnik Milan Bandić i brojni građani zainteresirani za kraljevski posjet.

U parku iznad uspinjače, puno je djece zainteresirano pratilo što se događa u njihovoj blizini, a kada su se pojavili princ i vojvotkinja iz parka se začuo pljesak i zvuk gajdi.

Od kule Lotroščak krenuli su prema Banskim dvorima, ali vrlo polako budući da se veliki broj građana s njima želio rukovati i nešto im reći.

Princ od Walesa i vojvotkinja od Cornwalla sletjeli su u ponedjeljak u Zagreb na početku dvodnevnog posjeta Hrvatskoj s bogatim programom usklađenim s njihovim radom i interesima, kojemu je cilj jačanje odnosa među državama i građanima.

Bez političkih tema

U 14:24 sati na pistu zagrebačke zračne luke sletio je čarter let iz Londona, a iz zrakoplova su desetak minuta kasnije izašli princ i vojvotkinja.

Na crvenom tepihu ispred zrakoplova njihove kraljevske visosti, kako ih se službeno oslovljava, pozdravili su predstavnici Ureda predsjednice, šefica protokola Natalija Hmelina, predstojnik ureda Domagoj Juričić i savjetnik predsjednice za vanjsku politiku Dario Mihelin te diplomatski predstavnici obiju zemalja, veleposlanik u Britaniji Ivan Grdešić i britanski otpravnik poslova Ian Cliff sa suprugom, te britanski vojni ataše. Bila je tu i hrvatska počasna bojna.

Oko 15 sati njihove kraljevske visosti stigle su na Pantovčak, gdje ih je dočekala hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović sa suprugom Jakovom.

Nakon intoniranja himni i pregleda počasne hrvatske postrojbe, princ Charles i njegova supruga Camilla fotografirali su se sa svojim hrvatskim domaćinima u auli Ureda predsjednice i potom se uputili na razgovore.

Na samom početku sastanka rečeno je da bi novi britanski veleposlanik mogao stići u Hrvatsku u srpnju. Veliku Britaniju sada u Zagrebu predstavlja otpravnik poslova Ian Cliff.

Iako je razmjena poklona bila planirana odmah, to će se ipak dogoditi za vrijeme svečane večere. Princ i vojvotkinja će tom prigodom dobili umjetničku sliku Matka Trebotića i bocu arhivskog vina Iločkih podruma, prenosi Hina.

Budući da britanski prijestolonasljednik i njegova supruga nisu politički predstavnici Ujedinjenog Kraljevstva tako ni teme razgovora na Pantovčaku nisu bila aktualna politička pitanja, već ona koja su u fokusu njihova interesa.

Princ već godinama podupire međuvjerski dijalog i veće razumijevanje među vjerama, zalaže se za obrazovanje mladih, održivi razvoj i očuvanje prirodnog okoliša te odgovorno poslovanje.

Vojvotkinja ulaže napore u podizanju svijesti o seksualnom nasilju i podupire žrtve silovanja, zalaže se za što veću pismenost, a vodi i kampanje za borbu protiv osteoporoze.

Oboje podupiru lokalnu proizvodnju hrane i zalažu se za zdravu prehranu. Charles je pokrovitelj ili predsjednik ukupno 420 humanitarnih organizacija i zaklada, a vojvotkinja devedesetak. 

Jačanje odnosa

U pratnji prinčevskog para doputovali njihovi osobni tajnici, te osoblje britanskog kraljevskog osiguranja. Britanski novinari koji prate kraljevsku obitelj već su ranije stigli u Zagreb, a zajedno s hrvatskim novinarima za praćenje posjeta akreditirano ih je više od 180.

Princ Charles došao je peti put u Hrvatsku u kojoj je prvi put boravio prije gotovo 40 godina, a zadnji put prije dvadeset. Vojvotkinji Camilli ovo je prvi posjet Hrvatskoj.

Cilj posjeta princa od Walesa i vojvotkinje, kojoj službeno pripada naziv princeze od Walesa, ali ga ne koristi zbog još živog sjećanja na pokojnu princezu Dianu, prvu Charlesovu suprugu, “jačanje je odnosa između Hrvatske i Velike Britanije, ali ne samo političkih nego i odnosa među građanima”, rekao je uoči posjeta britanski otpravnik poslova u Hrvatskoj Ian Cliff.

Dodao je kako su Charles i Camilla važni veleposlanici Ujedinjenog Kraljevstva te da je njihov posjet znak važnosti koju Velika Britanija pridaje odnosima s Hrvatskom.

Princ Charles i vojvotkinja Camilla iz Vlade su krenuli u Hrvatsko narodno kazalište i sudjelovali na obilježavanju 400. godišnjice smrti Williama Shakespearea te pogledali prigodne nastupe.

Nakon što su ih dočekala djeca iz SOS sela Lekenik koja su vojvotkinji Camilli poklonila buket cvijeća i svilenu maramu, a princu kućicu koja je simbol SOS sela, par je osim presjeka repertoara nacionalne kazališne kuće pogledao kratku školsku predstavu u povodu godišnjice Shakespearove smrti i njegovog doprinosa svjetskoj drami i jeziku, kulturi te ostalim segmentima društva.

Princ je dodijelio nagradu Gimnaziji Županja koja je pobijedila u natjecanju British Councila “Shakespeare u školama”  izvedbom scene iz Romea i Julije. 

Nagradu je dobio i Actors Studio, zagrebačka škola za učenje engleskog kroz glumu, koji je izveo predstavu “Doing Shakespeare”.

Navečer se prinčevski par ponovno zaputio na Pantovčak na svečanu večeru s više od 60 uzvanika iz svih područja javnog života, kojom završava prvi dan njihova posjeta Hrvatskoj.

U utorak, posjetit će Osijek, Kopački rit i Đakovo.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO