Tabanovci: Blato na putu u obećanu zemlju

Kriza na granici Makedonije i Srbije zarobila je više stotina izbjeglica u pokušaju da dođu do Njemačke. Iako je granica zatvorena, ne odustaju od svoje krajnje namjere, čak ni po cijenu zdravlja. 

Život u blatu na prohladnom vremenu  – to opisuje dane u međugraničnoj zoni Makedonije i Srbije za 398 izbjeglica, većinom sirijskih Kurda od čega polovinu čine žene i djeca.

Već danima čekaju na ulazak u Srbiju, a policija im ne dozvoljava da idu dalje.

„Grupa izbeglica koja je poslednja prešla grčko-makedonsku granicu kod Idomenija, imala je sreće i u ponedeljak su došli vozom iz Gevgelije u Tabanovce. Međutim, već je tada bila spuštena rampa za izbeglice na svim granicama balkanske rute, i trenutno su zaglavljeni u Tabanovcima već šesti dan“, javlja reporterka Al Jazeere Milka Smilevska.

Sedamdesetčetvoro izbjeglica nije moglo izdržati uslove, i povukli su se u kamp u Tabanovcima. Nasuprot njima, Halit sa suprugom Edinom i devetoro djece iz Halepa, odlučili su ostati u međuzoni.

”Svaki dan nam je teže i teže. Djeca su nam bolesna. Ali se nemamo gdje vratiti nazad, kuća nam je srušena. Moramo produžiti dalje, nadamo se boljem životu”, kazala je Edina, izbjeglica iz Sirije.

”Pobjegli smo od bombardovanja, umalo smo se utopili. Pedeset nas je putovalo čamcem iz Turske. Nek’ otvore granicu, želimo ići u Njemačku”, poručuje Halit iz Sirije.

Cilj je ići dalje

Stići u “obećanu zemlju” za izbjeglice, cilj je i Jusufu iz sirijskog grada Haseke. Toliko je uvjeren da je tamo početak novog života za njegovu porodicu, da je svojoj četiri mjeseca staroj djevojčici dao ime Merkel.

”Ovdje umiremo treći put, prvi put u ratu, drugi u čamcu na moru i evo ovdje u ovim nehumanim uslovima. Ali nećemo ići u kamp, naš cilj je ići naprijed, a ne vraćati se nazad”, navodi Jusuf iz Sirije.

Podižu se tri nova, veća šatora a instalira se i agregat kako bi se osigurao priključak na električnu energiju.

U Tabanovcima se trenutno nalazi 1.129 izbjeglica, od čega su polovina Afganistanci, koji su tu već 25 dana.

”Kapaciteti u Đevđeliji su prazni. Prije dva dana počeli smo anketu, ko od izbjeglica hoće da ide tamo ili da se vrati u Grčku. Prijavilo se samo devetero izbjeglica. A nama bi bilo lakše da ovdje imamo najviše 1.000 ljudi, i za pružanje usluga i kontrolisanje sigurnosti”, rekao je Goran Stojanovski, upravnik u kampu u Tabanovcima.

Izbjeglice neće da se vraćaju nazad uprkos neizvjesnosti da li će balkanska ruta ponovo biti otvorena, bar za one koji bježe iz rata.

Izvor: Al Jazeera
 


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO