Obilježena 13. godišnjica ubistva Zorana Đinđića

Zoran Đinđić ubijen je 12. marta 2003. godine (Oksana Toski? / Tanjug)

U Aleji velikana na Novom groblju u Beogradu porodica, prijatelji, stranačke kolege i građani povodom 13 godina od ubistva premijera Srbije Zorana Ðinđića odali su poštu, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na njegovom grobu.

Delegaciju Demokratske stranke predvodio je njen predsjednik Bojan Pajtić, koji je sa Ðinđićevom suprugom Ružicom položio cvijeće i upalio svijeću.

Pajtić optužio vlast

Nakon polaganja vijenaca vođa DS-a Bojan Pajtić rekao je novinarima da Srbiju danas vode oni koji su najavljivali ubistvo Zorana Ðinđića, i “koji su u danima tuge odbijali da spuste stranačku zastavu na pola koplja, bojkotovali komemoraciju u Skupštini i oni koji su skidali table s njegovim imenom”.

Pajtić je rekao i da je posljednjih dana na sceni “proces restauracije istorije, gde se Ðinđić ponovo proglašava kriminalcem, a Slobodan Milošević herojem”.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je novinarima da želi da izbjegne bilo kakve podjele, te da vjeruje da je za Srbiju mnogo bolje da se bavi svojom budućnošću, a ne prošlošću. 

Srpska napredna stranka ocijenila je u saopćenju je da je današnjom Pajtić zloupotrijebio sjećanje na tragično nastradalog Zorana Ðinđića u predizborne svrhe.

Liberalno-demokratska partija organizovala je tradicionalnu “Šetnju za Zorana”, od prostorija stranke do Aleje velikana, a učesnici su se nakratko zaustavili ispred zgrade Vlade Srbije.

Zoran Đinđić ubijen je ispred zgrade Vlade Srbije prije 13 godina.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić jutros je u ime Vlade položio vijenac na spomen-ploču u dvorištu Vlade.

Polaganju vijenca i odavanju pošte prisustvovali su i članovi Vlade u tehničkom mandatu.

U organizaciji DS-a, održava se i finalno takmičenje u besjedništvu u Đinđićevu čast, a u Studentskom kulturnom centru bit će izvedena predstava “Ubiti Zorana Đinđića” Rajka Đurića i Zlatka Pakovića, prenosi list Politika.

Nerazjašnjena pozadina ubistva

Zoran Đinđić ubijen je 12. marta 2003. godine oko 12.25. Vlada Srbije proglasila je vanredno stanje nekoliko sati nakon njegovog ubistva, podsjećaju beogradski mediji.

Kao izvršioci odmah su osumnjičeni, a poslije troipogodišnjeg procesa i osuđeni, pripadnici zemunskog kriminalnog klana. To je potvrđivala i činjenica da je planirano da se tog dana, kako je Vlada kasnije saopćila, potpiše nalog za hapšenje jednog broja pripadnika te kriminalne grupe.

Za vrijeme vanrednog stanja, koje je trajalo do 22. aprila, u policijskoj akciji “Sablja”, uhapšeno je 11.665 osoba, među kojima je bilo partijskih funkcionera, visokih vojnih oficira, nosilaca pravosudnih funkcija i estradnih zvijezda, a neki od njih su proveli određeno vrijeme u pritvoru.

Pitanje političke pozadine Ðinđićevog ubistva do danas nije razjašnjeno.

U obrazloženju presude Ðinđićevim ubicama, između ostalog je navedeno i da je to političko ubistvo, da je upereno protiv države, da su u njemu očestvovali kriminalizirani dio Jedinica za specijalne operacije (JSO) i banda Dušana Spasojevića, a da politička pozadina ubistva još nije otkrivena.

Ključna ličnost promjena u Srbiji

Na čelo Demokratske stranke Đinđić je došao početkom 1994. godine i na toj je poziciji ostao do smrti.

Predvodio je više opozicijskih saveza u borbi protiv režima Slobodana Miloševića, a kao predstavnik koalicije “Zajedno” 21. januara 1997. godine izabran je za gradonačelnika Beograda, nakon masovnih uličnih protesta zbog namještanja izbornih rezultata i pod pritiskom međunarodne zajednice.

Iste godine, zbog brojnih nesuglasica, kolicija “Zajedno” se raspala, a Ðinđić je, glasovima odbornika Srpskog pokreta obnove i tadašnje opozicije u gradskom parlamentu (Srpska radikalna stranka i Socijalistička partija Srbije) smijenjen s mjesta gradonačelnika.

Američki Time je 1999. godine uvrstio Ðinđića među 14 vodećih evropskih političara trećeg milenija.

Ðinđić je bio jedna od ključnih ličnosti promjena u Srbiji 2000. godine, kao šef Centralnog izbornog štaba i koordinator promotivne kampanje DOS-a za savezne izbore te godine poslije kojih je uslijedio masovni bunt i svrgavanje Miloševića 5. oktobra 2000. godine. Ðinđić je potom postao premijer.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO