Niš: Milionski gubici zbog nelegalne gradnje

U Srbiji je blizu milion i po nelegalno izgrađenih objekata. U Nišu je taj broj gotovo 50 hiljada. Osim objekata koje su nelegalno izgradili građani, veliki je broj i onih u čijoj je izgradnji učestvovala država i lokalna samouprava.

Ponos niške vlasti iz devedesetih godina prošlog vijeka, tržni centar koji nikada nije dobio upotrebnu dozvolu, više od 20 godina nalazi se u centru grada. Taj objekat je samo jedan od nekoliko desetina hiljada bez neophodnih dozvola.

”Mi imamo objekte zdravstvenih ustanova, koje su dobile rešenja nadležnog Ministarstva za zdravstvo da mogu da obavljaju delatnost u smislu ispunjavanja nekih sanitarno-higijenskih uslova, ali takav objekat nema upotrebnu dozvolu što je suprotno zakonu i sve to radi i sve je to dovelo do jednog opšteg haosa“, rekao je Rodoljub Mihajlović, načelnik Uprave za planiranje i izgradnju.

U takvom haosu u Nišu je oko 35 hiljada nelegalno izgrađenih objekata. Samo onih koji su u nekoliko pokušaja legalizacije započeli proces dobijanja dozvole je oko 50 hiljada.

„Mi nemamo danas nijednu krivičnu prijavu odnosno nijedan krivični postupak da se vodi protiv investitora koji su samo na potezu od Niša do Niške Banje izgradili preko stotinu hiljada kvadratnih metara poslovnih prostora“, kaže Ljubivoje Slavković, zamjenik gradonačelnika Niša

Milionski gubici

I zbog toga, kaže, Niš ima milionske gubitke – gotovo 150 miliona eura.

„Po nekoj računici koju sam radio samo u poslednjih pet godina Niš je izgubio jedan i po budžet zbog toga što je dozvoljen takav obim nelegalne gradnje“, rekao je Slavković.
 
„Na gradskom stadionu se svakog vikenda okupi nekoliko hiljada navijača. Uživajući u čarima fudbala malo ko razmišlja o tome da stadion nema upotrebnu dozvolu, i da, samim tim, nema potvrde sigurnosti. Za ovakvo stanje gradske vlasti krive inspekciju. Inspekcija krivicu odbija“, javlja reporter Al Jazeere Zoran Kosanović.

„Tu su i drugi organi koji postupaju po našim prijavama, tu je i tužilaštvo i sud, ne napadam ih nego hoću da kažem da je blaži odnos prema tim investitorima, iako je po važećem zakonu o krivičnom postupku predviđeno da je to krivično delo. Mi nemamo još nijedan primer da je neko za to krivično delo odgovarao“, kazao je Srđan Laketić, zamjenik načelnika za inspekcijske poslove.

A takav način rješavanja problema u nelegalnoj gradnji nije odlika samo privatnih investitora. Gradske vlasti kažu da su nelegalno svi gradili.

„Ne postoji subjekt u ovoj zemlji koji nije gradio bez dozvole, znači prosto je tako“, rekao je Rodoljub Mihajlović.

A nelegalno će moći ubrzo postati legalno. Najnoviji zakon predviđa do sada najniže takse za legalizaciju, a država očekuje da će proces biti završen do kraja godine.

Izvor: Al Jazeera