Moguć dogovor sa ‘paradžematom’ u Tuzli

U Bosni i Hercegovini se nakon rata pojavilo više nezavisnih, odnosno paradžemata (Al Jazeera)

Dogovor Medžlisa Islamske zajednice Tuzla sa predstavnicima tzv. paradžemata Kula o zatvaranju mesdžida u kojem se okupljaju njegovi članovi mogao bi biti postignut u utorak, izjavili su učesnici sastanka koji je održan u Tuzli.

Predstavnici Kule kao uvjet traže da se u džamijama Islamske zajednice više uvažava njihov način prakticiranja vere.

Islamska zajednica BiH zahtijeva njihovu integraciju u njene legalne strukture.

“Moguće je da ćemo imati neki sastanak sa glavnim imamom Medžlisa Tuzla vezano za neke naše stvari koje bismo mi željeli da vidimo u džamijama u Tuzli. Ako Bog da bit će više dijaloga”, rekao je Emir Čajić, predstavnik paradžemata Kula.

Upozorenje IZ-a

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini upozorila je ranije da neće odustati od zahtjeva da se raspuste sve paralelne zajednice koje okupljaju muslimane izvan zakonom uređenih struktura.

IZ ističe da neće ni s kim pregovarati o onome što je “njena misija, zadaća, uloga i njen formalni i stvarni status u Bosni i Hercegovini, a pogotovo ne s nekim ko dovodi u pitanje njen institucionalni i islamski poredak na štetu muslimana u Bosni i Hercegovini”.

U Bosni i Hercegovini se nakon rata pojavilo više nezavisnih, odnosno paradžemata, koji organiziraju vjerski život svojim sljedbenicima bez odobrenja IZ-a.

Reisu-l-ulema  Husein Kavazović dao je nezavisnim džematima rok do kraja februara da se priključe Islamskoj zajednici.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Kraj ovog mjeseca je rok za zatvaranje paralelnih džemata koje Islamska zajednica u BiH ne priznaje.Tzv. paradžemati, kako ih nazivaju vjerski lideri muslimana u Bosni i Hercegovini, moraju da se raspuste i vrate u okrilje legalne zajednice.Iz Islamske zajednice ističu da neće pregovarati sa onima koji rade mimo propisa, iako predstavnici nekih od paradžemata tim […]

Published On 24 Feb 2016
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO