Tivat: Opozicija prijeti bojkotom izbora

Datum održavanja lokalnih izbora u Tivtu, podijelio je vlast i opoziciju u Crnoj Gori. Ta općina bi trebalo da u aprilu testira novi sistem elektronske identifikacije birača pred predstojeće parlamentarne izbore. Opozicija traži odlaganje, u suprotnom, prijete bojkotom izbora.

Provjera pisanog biračkog spiska ostaje. Ali prskanje prsta glasača, postaje prošlost u Crnoj Gori. Nove mašine za elektronski sistem identifikacije već su izložene u Tivtu.

„Pozivam građane Tivta da dođu i pronađu sebe u spisku, vide kako uređaj za identifikaciju funkcioniše, nije ništa strašno“, rekao je Dragan Pejanovićiz Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore.

Birači u tom gradu na lokalne izbore trebali bi izaći 17. aprila, ali opozicija tvrdi da nisu ispunjeni ni tehnički ni politički uslovi. Traže da se oni održe najranije mjesec dana uoči parlamentarnih ili zajedno s njima na jesen. O tome su pregovarali s vladajućima kada su tražili formiranje prelazne vlade koja bi, kažu, pripremila državu za fer i demokratske izbore. Pregovori nisu uspjeli.

Opozicione Demokrate zato traže hitne dopune izbornog zakona u parlamentu, kojim bi se lokalnoj vlasti u Tivtu produžio mandat i odgodili izbori. Posljednja mogućnost je redovna sjednica krajem ovog mjeseca.

„Da 22. stražare u prostorijama izborne komisije čekajući da li da predaju izborne liste, mislim i na to sam upozorio da to ne priliči državi koja pretenduje da postane punopravna članica EU“, navodi Velizar Kaluđerović iz Demokrata Crne Gore.

Prijedlog zajedničkog bojkota

Ako odgoda ne uspije, ostalim opozicionim strankama predložit će zajednički bojkot izbora. To su već najavili članovi opozicionog Demokratskog fronta, koji već mjesecima van Skupštine protestuje tražeći smjenu Vlade premijera Mila Đukanovića.

„Ne postoje apsolutno nikakvi regularni uslovi da bi se održali izbori u Tivtu, nije isprobana elektronska identifikacija birača koja treba da bude implementirana, a pored toga sve ono za šta se žalimo na republičkom i državnom nivou, važi i za Tivat“, kazao je Slaven Radunović iz Demokratskog Fronta.

Vladajući odgovaraju da se pripreme nastavljaju i da će do 17. aprila sistem biti spreman. Razloga za odgodu, po njima ,nema. Predsjednik države, pojašnjavaju, samo je poštovao zakon kada je raspisao izbore u Tivtu.

„I to u krajnjem datumu za raspisivanje izbora za krajnji datum za održavanje izbora“, rekao je Milutin Simović iz Demokratske partije socijalista.

Krajem naredne sedmice ističe rok koji je opozicija dala vlasti da prihvati njihove zahtjeve radi nastavka razgovora o formiranju prelazne crnogorske vlade. Tada bi se moglo znati da li 17. april ostaje izborni dan u Tivtu. Ili će novi elektronski sistem birači Crne Gora isprobati tek na jesen.

Izvor: Al Jazeera