Radončić u bolnici, ostali negiraju krivicu

Radončić se nalazi na bolničkom liječenju (EPA)

Fahrudin Radončić, koji je optužen za ometanje rada pravosuđa, nije se pojavio na današnjem ročištu pred Sudom Bosne i Hercegovine, na kojem su se ostali optuženi u istom predmetu izjasnili da nisu krivi.

Optuženi za udruživanje radi ometanja rada pravosuđa i davanja nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem Bakir Dautbašić, Bilsena Šahman i Zijad Hadžijahić kazali su da se ne osjećaju krivima niti po jednoj točki optužnice.

Radončić, vođa Saveza za bolju budućnost BiH i delegat u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, nije se pojavio na ročištu o izjašnjenju o krivnji zbog zdravstvenih problema.

Iz pritvorske je jedinice prije dva dana prebačen u Univerzitetski klinički centar u Sarajevu.

Opet u pritvoru

Sutkinja za prethodno saslušanje Minka Kreho potvrdila je da će Sud BiH izvještaj o njegovom zdravstvenom stanju dobiti 14. ožujka.

Tek nakon toga, odnosno kad se i Radončić izjasni o krivnji, predmet će biti proslijeđen sudskom vijeću koje će zakazati glavnu raspravu.

Protiv Radončića i drugih prošlog je mjeseca potvrđena optužnica u kojoj stoji da su dogovaranjem i međusobno povezanim radnjama počinili nekoliko kaznenih djela: udruživanje radi počinjenja kaznenih djela, ometanje rada pravosuđa i davanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem.

Svi optuženi, osim Radončića, brane se sa slobode. Njemu je, nakon što je prekršio mjere zabrane koje mu je izrekao Sud BiH, na prijedlog Tužiteljstva BiH ponovno određen pritvor.

Pritvor mu je određen jer je prekršio zabrane napuštanja mjesta boravišta, kućnog pritvora i kontaktiranja s medijima.

Izvor: Agencije