Tajni zapisnik otkriva kako se izvlačio novac iz banjalučke banke

Vlasti bh. entiteta Republika Srpska, kao i Agencija za bankarstvo, znali su za izvlačenje novca iz banjalučke Balkan Investment banke od njenog osnivanja, tvrdi opozicija.

Kako su to učinili, detaljno je objašnjeno u tajnom Zapisniku Republičkog deviznog inspektorata, koji je objavio poslovni portal Capital. Entitetska premijerka tvrdi da tajni nema.

Litvanski vlasnici nekadašnje Balkan Investment banke, UKIO grupa, samo su prividno ulagali novac u banku, pojašnjava urednik poslovnog portala Capital, Siniša Vukelić.

Trebaju da brane zakon, a rade suprotno

Tako je banka opstajala, dok su Litvanci taj novac, ali i depozite građana, slali na račune u inostranstvu.

“Jedna od dvije milionske transakcije preko elektronskog naloga Balkan Investment banke je izvršen sa IP adrese Visokog sudskog i tužilačkog savjeta, što samo govori koliko je ta mreža bila razgranata i da je veliki broj ljudi, koji trebaju da brane zakon u ovoj državi zapravo imao prste u ovoj vrlo sumnjivoj čitavoj mreži poslovanja Balkans Investment banke”, istakao je urednik portala Capital.ba Siniša Vukelić.

Nema tajni niti sumnji, tvrdi premijerka Željka Cvijanović. Inspektorat je postupio po naređenju Vlade i napravio zapisnik, koji je proslijeđen istražnim organima.

“Poznato vam je sigurno da je podneseno, ne znam više tačno broj, ali je podneseno više prijava protiv više lica i domaćih i stranih konkretno u tom slučaju”, kazala je Cvijanović.

Iz Republičkom deviznog inspektorata objašnjavaju da se nigdje u njihovom zapisniku ne navode veze između vlasti i uprave banke već  samo osnovi sumnje, te da su ga pisali ekonomisti, a ne tužioci.

“Ne stoje navodi da se radi o “zločinačkoj organizaciji”. Stoji konstatacija da postoje osnovi sumnje da je počinjeno krivično djelo zloupotrebe u privredi”, navodi se u saopćenju Republičkog deviznog inspektorata.

Oglasila se i entitetska Agencija za bankarstvo. Poručuju da inspektori nemaju osnovna znanja o radu agencije, bankarske supervizije a ni ovlaštenja. Tvrde da zapisnik sadrži gomilu tendencioznih gluposti.

Osnivanje Banke Srpske

Opozicija je uvjerena da je Vlada RS-a morala sve znati i kazniti odgovorne. Kada nisu uspjeli zataškati, izvršena je dokapitalizacija Balkan Investment banke i osnovana Banka Srpske.

“Bobar banka plus Balkan Investment banka… 500 miliona depozita građana, privrede, javnog sektora je propalo i niko nije odgovoran. To je tragedija ovog društva”, zaključio poslanik NDP-a u Narodnoj skupštini RS-a Dragan Čavić.

“Vi sad očekujete od predsjednika Vlade da vam bude i policajac, da vam bude i tužilac, da vam bude i sudija, a možda da bude i novinar, je li tako? Pa to nije jednostavno moguće. Ajte da budemo realni. Svako radi svoj dio posla. To nije posao predsjednika Vlade”, zaključila je Cvijanović.

U Specijalnom tužilaštvu samo navode da istraga o Balkan Investment banci u toku na osnovu nekoliko izvještaja. Između ostalih MUP-a RS i Agencije za bankarstvo. Optužnica za sada, nema.

Izvor: Al Jazeera 


Povezane

Agencija za bankarstvo bh. entiteta Republika Srpska prekršila je Zakon o bankama i svjesno previdjela propuste u poslovanju nekadašnje Balkan Investment banke, navodi se u Izvještaju entitetskog deviznog inspektorata iz 2013. godine, koji je objavio poslovni portal Kapital. Gost Al Jazeere bio je Siniša Vukelić, urednik portala Kapital.ba

Banka Srpske, u vlasništvu bh. entiteta Republika Srpska, do daljnjeg je zatvorena. Entitetska Agencija za bankarstvo uvela je privremenog upravnika. U roku od 60 dana privremeni upravnik će predložiti mjere za spas ili likvidaciju banke. To je drugi takav slučaj. Prije godinu dana isto se desilo i u bijeljinskoj Bobar banci, koja je nakon toga […]

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO