Javna preduzeća u Srbiji kriju informacije

Javna preduzeća u Srbiji, od kojih neka dobivaju subvencije iz budžeta, često ne žele objaviti informacije od javnog značaja. Zato je Srbijagas ponovno kažnjen, 19. put u posljednjih pet godina.

Povjerenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić upozorio je na to da javna preduzeća sve češće odbijaju dostaviti tražene informacije, zbog čega je izrekao kazne u vrijednosti nekoliko desetaka hiljada eura. U Vladi Srbije kažu da će se to uskoro promijeniti.

Uz račun za potrošeni plin advokat Ivan Ninić primio je i obavijest povjerenika za informacije – Srbijagas mora platiti državi 11.500 eura kazne, jer mu, ni nakon sedam zahtjeva, nisu dostavili informacije o poslovanju potrebne za njegovo istraživanje.

“Domaćinstva trebaju platiti svoj mesečni račun za prosečnu kvadraturu od 53 kvadrata da bi Srbijagas izmirio obavezu novčanog kažnjavanja po odluci poverenika”, kaže Ninić.

Srbijagas Niniću nije dostavio, između ostalog, tražene informacije o rashodima za telefone, gorivo i poslovne kartice kompanije.

Povjerenikovi izvještaji Parlamentu

To nije ništa novo, kaže povjerenik Šabić. Do sada je više desetaka puta kažnjavao javna preduzeća, jer im je, kaže, lakše da plate kaznu nego da dostave traženu informaciju.

“Nekoliko puta sam ukazivao na taj problem. Pre godinu i po dana sam pisao vanredni izveštaj Parlamentu ukazujući na probleme u ostvarivanju prava o slobodnom pristupu informacijama upravo u javnim preduzećima. Na žalost, bez efekta. Mislim da je to pojava koja zaslužuje ozbiljnost, posebno u kontekstu ocene o globalnom indeksu percepcije korupcije, gde je to prepoznatljiv problem”, ukazuje Šabić.

Zakon o dostupnosti informacija najviše su kršila najveća javna preduzeća.

“Srbijagas i Telekom su redovne platiše kazni koje izriče poverenik za informacije od javnog značaja. Od 2010. do 2015. godine samo Telekom je platio 30 kazni u iznosu od skoro 25.000 evra, dok su 10.000 evra iznosile kazne Srbijagasa”, javio je Al Jazeerin reporter Marko Subotić.

Obje kompanije nisu odgovorile na upit koji je Al Jazeera poslala s molbom da odgovore zašto ne dostavljaju informacije od javnog značaja.

“Kad ove kazne nemaju efekat, trebalo bi da se aktivira obaveza Vlade da prinudno obezbedi izvršenje rešenja”, ukazuje Šabić.

Smjena čelnih ljudi

To bi značilo smjenu čelnih ljudi javnih preduzeća, a u slučaju Srbijagasa to bi bila smjena Dušana Bajatovića, istaknutog člana vladajuće Socijalističke partije Srbije, koji kaže da mjesečno zarađuje 11.000 eura.

“Niko iz tih preduzeća kojima upravljaju političari ne želi da one odluke koje donesu i potpišu budu predmet neke javne debate i diskusije, ili da budu publikovane u medijima”, upozorava Ninić.

Pred Vladom Srbije bi se uskoro trebala naći izmjena Zakona o dostupnosti informacija, ali i o javnim preduzećima. Direktorima će se za neobjavljivanje podataka, odlukom povjerenika, moći izreći kazne i do 1.500 eura.

“Kazne koje se budu uvele imaće taj dodatni efekat. Mislim da jednostavno svi koji raspolažu javnim novcem moraju da budu otvoreni prema građanima i prema javnosti”, smatra Željko Ožegović iz Ministarstva državne uprave.

Poslije žalbe povjerenika da javna preduzeća ne objavljuju informacije o radu, Ministarstvo državne uprave od početka godine šalje inspektore u obilazak i usmeno ih upozorava da im prijete prekršajne prijave.

Izvor: Al Jazeera