Medicinarima u RS-u manje plate zbog štednje

Prema podacima Porezne uprave bh. entiteta Republika Srpska, nenaplaćeni dug zdravstvenih ustanova za porez i doprinose iznosi blizu 25 miliona eura. Reprogram za 83 miliona eura je dobilo 46 ustanova.

Dugovi se gomilaju godinama i mjerodavno ministarstvo je naredilo štednju. Zbog toga su u nekoliko ustanova smanjili i plate zaposlenima. Al Jazeerina ekipa posjetila je Momira Kovačevića iz Novog Grada (Bosanski Novi), koji nekoliko dana leži u bolničkoj postelji prijedorske bolnice. Zadovoljan je uvjetima, ali osobljem, kaže, i više.

“Ja sam bio prisutan ovdje kada je rađeno više od desetak reanimacija, gdje su uspjeli da spasu desetak života i koliko su oni predani tom svom radu. To je jedno mobilno stanje, dežurstva 24 sata. Nema odmora. Ko nije ležao u bolnici, ne može to da shvati”, priča Kovačević.

Postoji nezadovoljstvo, ali…

U toj bolnici mjere štednje traju već pet godina. Uprava kaže da ne utječu na zdravstvenu uslugu. Kako bi spriječili nove gubitke u ovoj godini, smanjili su primanja u prosjeku za 35 do 50 eura mjesečno, kako bi osigurali novac za doprinose. Smanjenje će na svojim primanjima uskoro osjetiti i viša medicinska sestra Mileva Bojanić. Nije zadovoljna, ali kaže, to je prihvatila kao i ostali zaposleni.

“Postoji neko nezadovoljstvo. Međutim, gledajući sveukupnu situaciju, jednostavno to prihvatamo kao nešto što ide u tranziciji svega ovoga što ide”, kaže Bojanić.

Direktor bolnice Mirko Sovilj pojašnjava da sredstva Fonda zdravstvenog osiguranja nisu dovoljna i da na će ovaj način uštedjeti blizu 300.000 eura.

“U ovom momentu imamo za dva mjeseca neplaćene poreze i obaveze i sad očekujemo ovog mjeseca tranšu za platu i mi ćemo platiti zaostali mjesec, ali to je upravo tih 600.000 konvertibilnih maraka [300.000 eura] koji nam nedostaju za ta dva mjeseca, da to riješimo”, navodi Sovilj.

“Vlada RS-a najavila je da će sve zdravstvene ustanove do kraja godine uvesti u takozvano trezorsko poslovanje. To podrazumijeva da sredstva Fonda za zdravstveno osiguranje, koja su namjenjena radu tih zdravstvenih ustanova, ne budu uplaćena njima, već opštinama, odnosno gradovima u kojima se nalaze”, javila je Al Jazeerina reporterka Ljiljana Smiljanić.

Za transparentno trošenje

Oni će otvoriti poseban račun za sredstva namijenjena zdravstvenim ustanovama. Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS-a Dragan Bogdanić kaže kako će proces uz njih nadgledati i USAID te Svjetska banka, kako bi trošenje bilo transparentno.

“Ako su to sredstva za lijekove, onda da budu nabavljeni lijekovi za naše osiguranike. Ako su za plate zaposlenih, da je to za plate. Ako su za ostale materijalne troškove, a ne kao što danas imamo da Fonda za zdravstveno osiguranje izdvoji sredstva, a onda ta sredstva ne završe baš na adekvatan način”, kaže Bogdanić.

Sredinom godine poseban račun trebali bi imati domovi zdravlja, a do kraja godine sve bolnice u RS-u.

Izvor: Al Jazeera