Zatražena smjena čelnika komunalne policije

Formirana s prvenstvenim ciljem da na gradskim ulicama zavede komunalni red, za nešto više od pet godina postojanja, pritužbe na rad Komunalne policije nisu bile rijetkost.

Od četvrtka, pred Upravom Grada Beograda nalazi se i preporuka Zaštitnika građana da se zbog prošlogodišnjeg napada na novinare portala Mreža za istraživanje kriminala i korupcije – Krik smijeni Nikola Ristić, prvi čovjek beogradske Komunalne policije.

Od verbalnih prijetnji do nezakonite upotrebe fizičke snage, oduzimanja fotoaparata odnosno telefona i nezakonitog brisanja snimaka, a sve to u prisustvu načelnika komunalne policije, neprijatno je iskustvo kojem su u oktobru prošle godine bili izloženi novinari portala Krik dok su pokušavali postaviti pitanja gradonačelniku Beograda. Iako i neposredan učesnik u incidentu, načelnik Ristić do danas nije odgovarao.

‘Odgovornost na nivou nule’

“Ne postoji nikakva odgovornost u Srbiji, ali bukvalno odgovornost je na nivou nule. Mi nemamo nijedan slučaj da stvarno vidimo da državni organi posle ovih skandala reaguju na pravi način, što se definitivno nije desilo ni sada, nakon incidenta koji smo mi imali sa komunalnom policijom”, kazao je Stevan Dojčinović, urednik portala Krik.

Teoretski, kažu u portalu Krik, preporuka Zaštitnika građana Saše Jankovića mogla bi pomjeriti stvari sa mrtve tačke, tim prije što se u njoj pominje još jedan sličan incident, kada je komunalna policija, u septembru prošle godine, na sličan način spriječila novinare portala Istinomer da snime intervju s predstavnicima inicijative “Ne davimo Beograd”, u blizini gradilišta “Beograda na vodi”.

“Zaštitnik građana je smenu načelnika komunalne policije, gospodina Nikole Ristića, zatražio zbog nepravilnosti u postupku koju je komunalna policija vršila prema novinarskim ekipama Istinomera i Krika. Ovi događaji su naneli tešku štetu i načelnik Ristić je u njima učestvovao. On je, takođe, dao neistinit iskaz u postupku kontrole koji je vodio zaštitnik građana nakon ovih događaja”, rekla je Tatjana Rakić iz stručne službe Zaštitnika građana.

Iako se na odgovor Gradske uprave nije čekalo, u njemu za sada ni riječi o smjeni načelnika Ristića. 

“Uz obaveštenje da je protiv jednog komunalnog policajca pokrenut disciplinski postupak, u saopštenju Gradske uprave se, između ostalog, podseća da se gradonačelnik Siniša Mali još prošle godine javno izvinio zbog ovih incidenata, kao i da je protiv jednog komunalnog policajca pokrenut disciplinski postupak”, javlja Anne Marie Ćurčić, novinarka Al Jazeere. 

Neuporedivo veća ovlaštenja

Što se samog načelnika tiče, navodi se da je nakon incidenata sarađivao sa Zaštitnikom građana i izjašnjavao se o okolnostima pod kojima je do njih došlo.

“Time je načelnik potvrdio spremnost da otkloni sve sumnje u ispravnost postupanja pripadnika Komunalne policije. Grad poštuje instituciju Zaštitnika građana i ima odličnu saradnju sa svim nezavisnim institucijama. U ovom slučaju će biti preispitane sve primedbe na koje Zaštitnik građana ukazuje u svom dopisu”, saopćeno je iz Uprave Grada Beograda.

U kom roku – nije poznato. Na upit Al Jazeera da povodom preporuka ombudsmana daju izjavu, nije odgovoreno ni u Gradskoj upravi, ni u Komunalnoj policiji. Koja će, bude li usvojen prijedlog izmjena zakona, imati neuporedivo veća ovlaštenja, koja uključuju i upotrebu sredstava prinude – od fizičke snage do palica i lisica.

Izvor: Al Jazeera