Striktan vizni režim koban za odnose Kosova i BiH

Odnosi između Bosne i Hercegovine i Kosova gotovo da ne postoje. Teško ih je i razviti jer između dviju strana postoji veoma striktan vizni režim. Da bi nosioci kosovskih i bh. pasoša dobili vizu, moraju putovati u inozemstvo.

Iako su bh. državljani više od pet godina na “bijelom šengenu”, novinar Đorđe Krajišnik sada, ipak, prolazi kroz isto.

“Idemo na jedan open talk koji podrazumijeva saradnju ljudi između NVO-a, medija, kulturnih djelatnika i Kosova”, kaže Krajišnik.

Iako je Kosovo destinacija u neposrednom susjedstvu, potrebna je viza.

Udaljenost 1.200 kilometara

“Cjelokupna viza sa svom dokumentacijom koju trebate izvaditi ovdje, sa slanjem ili eventualnim putovanjem me izađe manje od 150 do 200 eura sigurno”, tvrdi Krajišnik.

“Ali, nisu samo papiri problem, već i mesta gde se vize izdaju. Zvanično, kosovske vize za bh. državljane se izdaju u Ambasadi Kosova u Tirani i Konzulatu u Istanbulu. Ipak, praksa je pokazala da postoji, takozvani, lakši put“, izvijestio je Al Jazeerin reporter Stefan Goranović.

Od Sarajeva do Prištine ima blizu 400 kilometara.

Ipak, Đorđe iz glavnog grada BiH ne ide direktno na Kosovo, već za Zagreb gdje se nalazi Kosovska ambasada koja izdaje vize, potom za Sarajevo i onda za Prištinu.

Tako ispada da je između dva glavna grada više od 1.200 kilometara, pa i više sedmica.

“Evo, nakon nekih deset dana procedure, uspjeli smo da prevaziđemo još jednu prepreku. Dakle, možemo putovati u Prištinu. Mislim da na ovaj način puno gube i građani RKS-a i građani BiH i nadam se da ćemo u skorijoj budućnosti uspjeti da prevaziđemo tu barijeru”, zaključio je Krajišnik.

Izvor: Al Jazeera