Kitarović potpisala razrješenje šefa SOA-e

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović potpisala je Odluku o razrješenju ravnatelja Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) Dragana Lozančića zbog povreda Zakona o sigurnosno-obavještajnom sustavu, priopćeno je u petak iz Ureda predsjednice RH.

Predsjednica je ravnatelju Lozančiću osobno priopćila kako ne uživa njezino povjerenje, prenosi Hina.

Predsjednica Hrvatske potpisala je i Odluku o razrješenju predstojnika Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost (UVNS) Ivice Panenića radi neosiguravanja provođenja poslova iz djelokruga UVNS-a.

Odluke o razrješenjima upućene su u Vladu Republike Hrvatske. Premijer Tihomir Orešković na tu odluku treba dati svoj supotpis, a u Vladi kažu, kako javlja reporterka Al Jazeere Martina Kiseljak, da će premijer odluku o tome donijeti idući tjedan.

“Međutim, može se zaključiti kako je to već usuglašeno, dogovoreno i kako će supotpis zapravo biti samo formalnost”, javlja Kiseljak.

Hrvatski mediji izvijestili su da je Dragan Lozančić u četvrtak nekoliko sati proveo u Banskim dvorima, a u medijskim se napisima nagađalo da mu slijedi smjena.

Kao razlog mediji su navodili da predsjednicu nije izvijestio da je sudjelovala u mjerama praćenja jer je bila u kontaktu sa Zdravkom Mamićem koji je tada bio pod tim mjerama.

Lozančić je navodno to prijavio predsjednici Republike Hrvatske nekoliko mjeseci poslije, nakon što je o prisluškivanoj osobi prikupljeno dovoljno podataka koji su predani DORH-u.

Kontroverze oko pomilovanja

Ranije u petak Kolinda Grabar-Kitarović razriješila je i članove svoje Komisije za pomilovanja. Predsjednica je poslijepodne održala sastanak s članovima komisije.

Do razrješenja je došlo nakon kontroverzi koje su izazvala tri od 25 pomilovanja koja je predsjednica potpisala krajem siječnja – Leona Sulića, Danka Seitera te Vanje Goldbergera.

Predsjednik sad već bivše Komisije za pomilovanja Davor Derenčinović u petak je Hini rekao da je izjava Vladimira Šeksa da je utjecao na komisijin rad jedini razlog odluke predsjednice o prestanku mandata Komisije.

Javnosti su, naime, od 25 pomilovanih, kontroverzna bila pomilovanja za gospodarski kriminal osuđenih Leona Sulića i Danka Seitera te za zloporabu droga i nedopušteno posjedovanje oružja osuđenog Vanje Goldbergera.

Goldberger je, piše Hina, bio savjetnik Vladimira Šeksa u vrijeme kad je on bio predsjednik Hrvatskoga sabora, a zbog njegova je pomilovanja Šeks razriješen dužnosti predsjedničina savjetnika za ustavnopravna pitanja.

Šeks je medijima potvrdio da je razriješen na osobni zahtjev zbog pomilovanja Goldbergera. Kazao je da je zagovarao pomilovanje Goldbergera, dok je predsjednica smatrala da to nije u redu s obzirom na njegov poseban odnos s njim, zbog čega je Šeks podnio ostavku.

Kod Suića i Steinera Ured predsjednice je odmah nakon propitivanja medija o razlozima njihova pomilovanja priopćio da je razlog bio isključivo njihovo zdravstveno stanje.

Grabar-Kitarović imenovala je svoju Komisiju za pomilovanja u srpnju prošle godine, a danas razriješeni članovi su: Davor Derenčinović sa zagrebačkog Pravnog fakulteta, Miroslav Šumanović sa zagrebačkog Županijskog suda, odvjetnik Damir Primorac, bivši državni tužitelj i ustavni sudac Marijan Hranjski, bivša sutkinja Mirjana Kralik, član Državnog sudbenog vijeća Eduard Kunštek i bivši načelnik zagrebačke PU Ivica Tolušić.

Izvor: Al Jazeera i agencije