Skupština Srbije smijenila Bratislava Gašića

Skupština Srbije razriješila je ministra odbrane Bratislava Gašića, sa 195 glasova “za”, a protiv nije bio niko.

Glasali su i poslanici vladajuće većine i opozicije.

Poslanici su Gašića razriješili na predlog premijera Srbije Aleksandra Vučića, a zbog uvredljivog komentara novinarki B92 Zlatiji Labović.

Vučić je sa predlogom za razrješenje Gašića istovremeno ovlastio ministra finansija Dušana Vujovića da obavlja funkciju ministra odbrane do izbora novog ministra.

Napuštanje sjednice

Sjednicu, koja je trajala nešto više od sedam sati, je obilježio izlazak poslanika Srpske napredne stranke (SNS), Socijalističke partije Srbije (SPS) i njihovih koalicionih partnera, koji su napustili sjednicu zbog uvrede poslanika Demokratske stranke Dragana Šutanovca upućene predsjednici parlamenta Maji Gojković na društvenoj mreži Twitter.

Šutanovac je na Twitteru napisao “Vučić o pristojnosti, Maja o poštenju, Marjan o kulturi… #realitySkupstina”.

Dok su poslanici izlazili iz sale, premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je da mu je žao što nema izvinjenja od Šutanovca i da bi rado izašao sa svojim prijateljima, ali da, kao predlagač, mora da ostane, prenosi Tanjug.

On je dodao da se nada da su građani sve vidjeli i da su shvatili za kakvu Srbiju se ko bori.

Šutanovac je kasnije odgovorio da je njegov komentar na Twitteru pogrešno shvaćen.

‘Najoštrija osuda’

Poslanica SNS-a Marija Obradović je novinarima u Skupštini Srbije kazala da je nedopustivo da neko na taj način uvrijedi predsjednicu Skupštine Maju Gojković u danu kada se raspravlja o razrješenju ministra koji je uvrijedio novinarku.

Obradović, iza koje su stajale sve poslanice SNS-a, rekla je i da će poslanici te stranke glasati za razrješenje Gašića.

Ona je zatražila najoštriju osudu javnosti, navodeći da Gojković nije zaslužila takav odnos.

“Šutanovac je gurnuo prst u oko današnjoj raspravi i na najniži način se izjasnio o Gojković”, rekla je Obradović.

Šef poslanika SNS-a Zoran Babić je u skupštinskoj sali ukazao na sporni tweet Šutanovca, navodeći da je skandalozno to što je Skupštinu uporedio sa reality programima.

Šutanovac: Tweet pogrešno shvaćen

Dragan Šutanovac je izjavio da njegov tweet, koji su predsjednica Narodne skupštine Maja Gojković i poslanici SNS shvatili kao uvredu, nije shvaćen u pravom kontekstu.

“Rado bih se izvinio da znam šta je uvreda. Ako neko misli da sam aludirao da se Maja Gojković bavi nekim stvarima koje su van konteksta, ja se izvinjavam, ali to nije bila ideja”, rekao je Šutanovac novinarima u holu Skupštine Srbije.

On je objasnio da je Maji Gojković, prilikom inauguriranja, rekao da od nje očekuje da ima razumijevanja za sve poslanike u parlamentu zato što je, kako je rekao, sjedila u svim dijelovima parlamenta.

“U momentu kada sam tražio repliku ona me je prekinula i rekla da nju jedino ne vezuje pitanje u vezi sa poštenjem. I reakcija je bila na to i ništa drugo”, poručio je Šutanovac.

Izvor: Al Jazeera i agencije