S. Brod: Manje zaposlenih u izbjegličkom kampu

Crveni križ tvrdi da nije smanjena pomoć izbjeglicama u Slavonskom brodu (Reuters)

Državna uprava za zaštitu i spašavanje poslala je dopis Hrvatskom zavodu za zapošljavanje u kojemu traži da se ugovori o radu u slavonskobrodskom zimskom tranzitnom centru produže za 20 od 70 radnika kojima su ugovori istekli 1. februara, a koji su zaposleni po programu javnih radova preko grada Slavonskog Broda.

Po podacima iz dopisa DUZS-a, na privremenim poslovima u zimskom tranzitnom centru po programu javnih radova ostat će angažirano 100 osoba, javlja agencija Hina.

Iz slavonskobrodske gradske uprave potvrdili su kako je smanjen broj osoba koje će biti angažirane kroz javne radove.

DUZS vodi evidenciju dolazaka na posao osoba zaposlenih kroz javne radove u tranzitnom centru za izbjeglice te im pruža i logističku potporu u poslovima vezanim za funkcioniranje kampa.

Grad Slavonski Brod službeni je poslodavac koji s radnicima potpisuje ugovore, a troškove za njihove plaće snosi država preko HZZ-a.

Državna uprava za zaštitu i spašavanje dobila je ovlast nad organizacijom vođenja i primanja potrebnog broja radnika u kampu.

Ukidanje toplog obroka

Prije tri dana volonteri u tranzitnom centru ostali su bez toplog obroka, a Crveni križ je objavio da nema promjene u pomoći izbjeglicama.

Glasnogovornica Hrvatskog Crvenog križa Katarina Zorić izjavila je da se već krenulo u rješavanje problema toplog obroka.

Nakon najave da će doći do znatnijeg smanjenja troškova rada zimskog tranzitnog centra u dijelu koji se finansira iz državnog budžeta, nove mjere prvi su osjetili volonteri, za koje je u centru bio osiguran topli obrok.

Zorić je ranije kazala kako Crveni križ nije dobio nikakve službene informacije vezane uz smanjenje troškova rada zimskog tranzitnog centra, osim u dijelu da će biti ukinuti topli obroci za volontere u kampu.

Hrvatski ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić prošle sedmice je na sjednici Vlade rekao kako je do sada na zbrinjavanje izbjeglica, kojih je u Hrvatsku ušlo više od 600.000, utrošeno ukupno 145 miliona kuna – iz budžeta Evropske unije Hrvatskoj je za to odobreno 12,4 miliona eura, a povučeno je tek 9,9 miliona eura.

Posebno je naglasio kako se radi na tome da se uskoro izbjeglice uopće ne bi zadržavali u Hrvatskoj.

Izvor: Agencije