Mediji: U BiH pet žrtava virusa AH1N1

U BiH nije proglašena epidemija gripe (EPA)

Pet osoba umrlo je od početka godine u bolnicama u Bosni i Hercegovini zbog komplikacija izazvanih virusom svinjske gripe, objavili su sarajevski mediji, iznoseći kako je, uz dvije pacijentice koje su umrle ove sedmice, ranije umrlo još troje oboljelih u Univerzitetskom kliničkom centru u Banjoj Luci.

Načelnik Službe intenzivne pomoći Banjalučkog kliničkog centra Peđa Kovačević izjavio je kako je tamo od početka godine hospitaliziran veći broj pacijenata oboljelih od svinjske gripe.

“Primljeno je i liječeno 16 pacijenata s teškim oblicima zapaljenja pluća, od kojih je troje preminulo, a dokazana im je influenca AH1N1”, kazao je Kovačević.

Prema njegovim riječima, preminuli su pripadali rizičnim grupama kod kojih se, nakon zaraze virusom svinjske gripe, mogu razviti komplikacije usljed hroničnih bolesti i starosti.

U bolnici u Banjoj Luci trenutno se liječi još pet pacijenata zaraženih mutiranim virusom svinjske gripe.

Rizične grupe

Ove sedmice u Univerzitetskom kliničkom centru Sarajevo, zbog komplikacija nakon zaraze virusom svinjske gripe, preminula je 32-godišnja porodilja E. R. iz Viteza, čije su dijete ljekari uspjeli spasiti.

U četvrtak je u bolnici u Zenici od svinjske gripe umrla 62-godišnja žena za koju se tvrdi kako je bila hronični bolesnik.

U Bosni i Hercegovini nije proglašena epidemija svinjske gripe, a vlasti tvrde kako nema razloga za paniku jer su svi smrtni slučajevi zabilježeni kod osoba koje su pripadale rizičnim grupama.

Stanovništvu su preporučene uobičajene mjere opreza poput jačanja imuniteta, pojačane higijene ruku i izbjegavanja mjesta masovnih okupljanja.

Izvor: Agencije