Tužitelji ispitali 90 svjedoka u ‘slučaju Mahir Rakovac’

Mahir Rakovac je krajem prošle godine u sarajevskom naselju Dobrinja počinio samoubojstvo (Arhiva)

Od otvaranja istrage u slučaju samoubojstva malodobnog Mahira Rakovca do sada je saslušano 90 svjedoka, a na tom slučaju radi se punim kapacitetom, potvrđeno je u Tužiteljstvu Kantona Sarajevo.

Glavna kantonalna tužiteljica Dalida Burzić potvrdila je, na konferenciji za novinare povodom predstavljanja izvješća o radu kantonalnog Tužiteljstva u protekloj godini, kako je istraga u tom slučaju otvorena 5. siječnja.

“Tada je Tužilaštvo Kantona Sarajevo zaprimilo prijavu Dubravka Lovrenovića i njegove supruge da se radi o samoubistvu. Prekosutra će biti mjesec dana kako Tužilaštvo radi na tom slučaju. Na početku sam rekla da će ovo tužilaštvo vrlo ozbiljno izvršiti provjeru svih navoda i da ćemo uraditi sve što nam je dužnost i ići ćemo do kraja”, najavila je Burzić.

Podsjetila je i kako su na slučaju samoubojstva Mahira Rakovca angažirane dvije tužiteljice koje, u suradnji s MUP-om Kantona Sarajevo, rade na provjerama svih navoda.

Osim saslušanja svjedoka, naređeno je osam vještačenja, te su upućeni zahtjevi nadležnim policijskim agencijama radi obavljanja određenih provjera u vezi sa čim je sačinjeno 50 službenih zabilješki i izvještaja. Nadležnim institucijama upućeno je 80-ak zahtjeva ili prijedloga, uz istovremeno prikupljanje obimnog materijala, te izuzimanje mogućih dokaza.

Žrtva vršnjačkog nasilja

Mahir Rakovac je 14. prosinca 2015. godine u sarajevskom naselju Dobrinja počinio samoubojstvo.

Njegova majka Alisa Mahmutović je nedugo nakon tog tragičnog čina javnosti kazala da je njen sin bio žrtva vršnjačkog nasilja u školi, zbog čega je pokrenuta i istraga Tužiteljstva Kantona Sarajevo.

I majka, ali i očuh tragično preminulog dječaka, Dubravko Lovrenović, iznijeli su niz optužbi na račun Internacionalne škole u Sarajevu koju je pohađao Mahir, tvrdeći kako je tamo bio izložen sustavnom zlostavljanju zbog kojeg je pretrpio trajnu traumu koja ga je i natjerala da sebi oduzme život.

Tvrde i kako su nastavnici u školi znali za to zlostavljanje, a nisu ništa učinili da zaštite dječaka.

Iz škole su se oglasili priopćenjima u kojima su naveli kako ništa nisu znali o navodnom zlostavljanju.

Izvor: Al Jazeera i agencije