Protest u Skoplju zbog Zakona o pomilovanju

Nekoliko stotina građana protestovalo je ispred Ustavnog suda u Skoplju, nezadovoljni odlukama suda da se razmotri inicijativa o ukidanju promjena Zakona o pomilovanju iz 2009. godine.

Ako Ustavni sud vrati Zakon o pomilovanju u prijašnji tekst i ocijeni da su izmjene iz 2009. godine neustavne, onda se vraća pravo predsjedniku države o pomilovanju počinitelja krivičnih djela u vrijeme izbora, pedofila, dilera droge i drugih.

Pravo abolicije

Predsjednik države ponovo bi, osim diskrecionog prava o pomilovanju osuđenike za ta krivična djela, dobio i pravo abolicije, odnosno oslobađanja krivičnog gonjenja osoba u bilo kojoj fazi postupka.

“Svi oni koji su glasali s falsifikovanim ličnim kartama i dovodili lažne birače iz Albanije opet se spremaju napraviti izborni kriminal i to za izbore koji nas čekaju, i zato se pripremaju ove izmjene Zakona o pomilovanju, kako bi ih predsjednik države mogao pomilovati“, kazala je Uranija Pirovska, predsjednica Helsinškog komiteta.

“Protest se održava jer se razmatra Zakon o pomilovanju, a ocjenu ustavnosti je inicirao advokat iz Ohrida. Izmjenama je šefu države ukinuto pravo da pomiluje građane u bilo kojoj fazi postupka. Sada, ako šef želi nekog pomilovati, formira se komisija koja o tome odlučuje“, izvijestila je Al Jazeerina reporterka Milka Smilevska.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO