Paravinja ponovno osuđen na 40 godina zatvora

Vijeće Županijskog suda u Splitu u utorak je osudio Draganja Paravinju na zatvorsku kaznu od 40 godina zbog pokušaja silovanja i ubistva sedamnaestogodišnje Drnišanke Antonije Bilić, ali i još jednog, odvojenog pokušaja silovanja.

Vrhovni sud je krajem oktobra 2015. ukinuo presudu Županijskog suda u Šibeniku kojom je Paravinji u ponovljenom suđenju bila potvrđena kazna od 40 godina zatvora za pokušaj silovanja i teško ubistvo Antonije Bilić.

Obrazložili su da ne dovode u pitanje da je Paravinja ubio Antoniju Bilić, ali da nije dokazano da je ubistvu prethodio pokušaj silovanja.

Tako nije dokazana kvalifikacija teškog ubistva radi prikrivanja silovanja.

Snimci nadzornih kamera bili su glavni dokaz protiv Paravinje, a pomoću njih je rekonstruisano njegovo kretanje na dan zločina, kao i tragovi žrtvine krvi i pljuvačke koje je policija pronašla u njegovom kamionu.

Paravinja je na sva tri suđenja tvrdio da nije kriv i da mu je sve namješteno. Od splitskog suda na početku trećeg suđenja prvo je tražio da rasprava bude otvorena za javnost, potom da ne dolazi u sudnicu, a nakon što mu je objašnjeno da po zakonu mora prisustvovati raspravama, na sljedećem ročištu tražio je izuzeće svih suddija i Županijskog suda u Splitu.

Sudija Damir Romac, koji vodi njegov slučaj, sve je odbacio, pa je suđenje nastavljeno.

Paravinja je tvrdio da je policija loše obavila uviđaj i tako došla do nezakonitih dokaza, no Vrhovni je sud smatrao da su dokazi zakoniti. 

Do sada se Paravinja žalio na obje presude šibenskog suda, nakon čega su presude ukidane i ponovno vraćane na sud, koji je svaki put trebao sastaviti novo sudsko vijeće. Predmet je završio u Splitu.

Paravinja je najavio da će se, ukoliko presuda za njega opet bude negativna, obratiti Ustavnom sudu, a potom i Sudu za ljudska prava u Strasbourgu.

Prvi put je osuđen u oktobru 2012. godine, a prije izricanja druge presude u martu 2015. u Šibeniku je zbog psovanja izbačen iz sudnice.

U pritvoru je od 16. februara 2012. a u januaru ove godine je iz Šibenika prebačen u splitski zatvor Bilice gdje ćeliju dijeli s optuženikom za ratni zločin Draganom Vasiljkovićem, poznatijim kao Kapetan Dragan, prenosi Hina.

Posmrtni ostaci Antonije Bilić, koja je nestala 7. juna 2011. pronađeni su krajem novembra 2012. na smetljištu kamionskog parkirališta kod Josipdola.

Potraga za nestalom djevojkom bila je najveća u historiji Hrvatske. U njoj je sudjelovalo više od hiljadu policajaca, vatrogasaca, spasitelja, dobrovoljaca i lovaca. Prilikom potrage je isušeno jezero Brljan.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO