Majka djevojčice optužuje školu za šutnju

Djevojčica je već nekoliko puta zbog nasilja izrezala ruke, žali se majka (Ilustracija)

Nakon što je slučaj samoubojstva maloljetnog Mahira Rakovca odjeknuo u bh. javnosti, ali i regiji, pismo jedne mame medijima iz Hrvatske otvara sličnu tematiku i u ovoj zemlji. 

Iako istraga Tužiteljstva još nije izašla s bilo kakvim podacima u vezi slučaja Rakovac, obitelj dječaka je javno iznijela optužbe koje su cijeli slučaj dovele u kontekst vršnjačkog nasilja. Slučaj je, ipak, u javnosti dobio i još jednu dimenziju – pitanje odgoja i odgovornosti djece koje pohađaju djeca iz tzv. elitnih obitelji. 

Tako je i posljednji slučaj iz Hrvatske, također bacio svjetlo na sudbinu djece koju ne prate bogati imovinski kartoni roditelja.

Naime, majka jedne djevojčice, 13-godišnje učenice, pronašla je oproštajno pismo kćeri. Prethodno joj se i požalila kako je sustavno zlostavljaju i vrijeđaju, zbog čega se nekoliko puta izrezala po rukama, prenio je hrvatski portal Index.

“Prvi put je ruke izrezala krajem prvog polugodišta. Rekla mi je: ‘Mama previše me boli. Ne mogu podnositi to vrijeđanje. Manje me boli ruka nego u prsima’ […] Pronašla sam već i njezino oproštajno pismo u smeću, kad je bila u školi. Što da vam kažem? Živim u konstantnom strahu za njen život. Stalno sam uz mobitel i čekam da me nazove. Čim joj završi škola mora me nazvati da vidim kako je i pričamo dok ne stigne doma”, ispričala je očajna majka novinarima Indexa.

Djevojčica pohađa Drugu osnovnu školu u Varaždinu, a majka se obratila zaposlenicima škole. Kaže da od toga “nema apsolutno nikakve koristi, jer dečkima koji zlostavljaju kćer nitko ne može ništa”.

“Moje dijete sad ide školskoj psihologici na 15 minuta i to jednom tjedno gdje rade na podizanju njenog samopouzdanja. To je sve. Dečki nisu kažnjeni ni na kakav način”, ispričala je majka.

Djeca iz ‘elitnijeg društva’

Ukazuje i kako su djeca koja zlostavljaju njezinu kćer iz tzv. elitnijeg društva, a iz škole joj navodno “nikad nisu odgovorili što su poduzeli da se zlostavljanje zaustavi, niti su [zlostavljači] snosili posljedice za takve postupke”.

“Ne znam što dalje. Kad sam zvala ured pravobraniteljice za djecu, preporučili su mi inspekcije. Kad oni to zaprime, ona će već ići u srednju školu”, rekla je očajna majka koja je zahtijevala anonimnost.

Ravnatelj škole Ernest Habek odbio je komentirati slučaj, ali je Indexu poslao pisani odgovor.

“Druga osnovna škola Varaždin se među prvima uključila u sustavni rad suzbijanja svih oblika nasilja i ponosni smo na rezultate koje na tom polju postižemo. Na svaku prijavu nasilja od strane učenika, učitelja i roditelja postupamo prema Protokolu o suzbijanu nasilja i odmah reagiramo.

Možemo pretpostaviti o kojem djetetu se radi, a ukoliko smo u pravu, ne radi se o sustavnom zlostavljanju. Dijete i obitelj su uključeni u redoviti tretman stručne službe”, stoji u odgovoru ravnatelja Habeka.

‘Aleksin zakon’

U borbi protiv vršnjačkog nasilja, koji je očito problem cijele regije, pojedine države poput Srbije u parlamentarnoj proceduri imaju inicijativu za uvođenje posebnog zakona, nazvanog po dječaku Aleksi Jankoviću, 14-godišnjem dječaku iz Niša, koji je prije pet godina izvršio samoubojstvo nakon višemjesečnog vršnjačkog nasilja.

Odbor za prava djeteta Skupštine Srbije prihvatio je nedavno inicijativu za uvođenje Aleksinog zakona, koji uvodi oštrije mjere u borbi protiv vršnjačkog nasilja.

Uskoro će biti pet godina kako Alekse nema, a dječak, koji je utočište od svakodnevnih batina u školi vidio jedino u smrti, danas je u Srbiji simbol odlučnog “ne” vršnjačkom nasilju i pokretač masovne građanske inicijative da se uvede poseban zakon.

“Iza zakona stoji ogroman broj roditelja i nastavnika, mnogi od njih nam se javljaju, preko profila i društvenih mreža daju podršku Aleksinom zakonu, zato što prepoznaju problem, zato što su neposredni očevici dešavanja po školama. Zato što je nasilje iz dana u dan sve veće”, kaže Bojan Janković, Aleksin otac.

Aleksin zakon predviđa osnivanje neovisnog organa za prevenciju vršnjačkog nasilja, suspenziju učenika, kao novu odgojno-disciplinsku kaznu, kazne za neodazivanje roditelja, prijavu slučaja kao “zanemarivanje djeteta” i novčanu kaznu do 800 eura te pooštravanje odgovornosti ravnatelja škole – oduzimanjem licence.

Izvor: Al Jazeera i agencije