Kanton Sarajevo: Umanjene plate direktorima javnih ustanova

Novim zakonom će biti pojačan nadzor inspekcijskih službi tako da oni koji su bili na funkcijama mogu odgovarati za nezakonite radnje (Fena)
Novim zakonom će biti pojačan nadzor inspekcijskih službi tako da oni koji su bili na funkcijama mogu odgovarati za nezakonite radnje (Fena)

Skupština Kantona Sarajevo usvojila je danas Zakon o plaćama i naknadama članova organa, pa će tako direktorima javnih preduzeća i rukovodiocima drugih javnih ustanova, koji se finansiraju iz budžeta neto plaća biti ograničena na maksimalno tri prosječne neto plaće u FBiH, što će biti značajno umanjenje u odnosu na prethodni period.

Novo zakonsko rješenje donijet će i velike uštede u budžetu, pogotovo ako se uzme u obzir zna da su pojedini rukovodioci javnih preduzeća u prethodnom periodu imali plaću i preko 7.000 konvertibilnih maraka.

Prihvaćen je i amandman kojim se utvrđuje obaveza Vlade KS da donese uredbu kojom će se organi upravljanja i dugi organi razvrstati u razrede kojima će biti definirani visina plaće i naknada organa upravljanja zavisno od broja uposlenih, godišnjih prihoda, djelatnost koju obavljaju i obim poslova.

Ministar pravde i uprave KS Mario Nenadić, kao predlagač zakona, je istakao je da će biti pojačan nadzor inspekcijskih službi tako da oni koji su bili na odgovornim funkcijama mogu odgovarati za nezakonite radnje.

Povećanje plaće ili kazna

Novim Zakonom ostavljena je mogućnost da se u skladu sa rezultatima poslovanja određeni rukovodioci preduzeća nagrade povećanjem plaće u skladu sa zaslugom.

Zakon dakle predviđa uskraćivanje stimulacija na osnovu izvještaja o radu i poslovanju institucije, javnog preduzeća i javne ustanove, direktoru, zamjeniku direktora i izvršnom direktoru u slučaju stvaranja negativnog poslovanja.

Ovo uskraćivanje se odnosi na period do podnošenja narednog izvještaja o radu i poslovanju institucije, javnog preduzeća i javne ustanove, a ne duže od jedne godine.

Odluku o uskraćivanju stimulacije donosi upravni odbor institucije ili javne ustanove, odnosno skupština javnog preduzeća uz prethodnu saglasnost Vlade KS-a.

Ministar Nenadić je pojasnio, da ukoliko se negativno poslovanje produži za još jednu godinu nakon uskraćivanja stimulacije, ugovor s direktorom će se raskinuti zbog nedovoljne sposobnosti da obavlja funkciju na koju je postavljen.

Zakon predviđa, istakao je on, da se novčanom kaznom u iznosu od 5.000 KM do 10.000 KM kazni odgovorno lice u ukoliko zaključi ugovor o plaći, odnosno mjesečnoj naknadi, suprotno odredbama ovog zakona.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO