Vučić i Scott o pogibiji službenika u Libiji

Vučić ne isključuje mogućnost da je pozadina ubistva službenika Ambasade Srbije u Libiji trgovina oružjem (Tanjug)

Izjava Pentagona o uzrocima pogibije službenika Ambasade Srbije u Libiji nije zvaničan stav američke administracije, rekao je američki ambasador u Beogradu Kyle Scott. 

On je na sastanku sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem prenio da je izjava glasnogovornika Pentagona da Slađana Stanković i Jovica Tepić nisu poginuli u bombardiranju, već su vjerovatno ranije ubijeni, bila bazirana na nepotpunim informacijama i ne odražava zvaničan stav američke administracije, koji će biti saopćen po završetku istrage.

Na novinarsko pitanje da li je pozadina ubistva službenika Ambasade Srbije u Libiji trgovina oružjem, Vučić je odgovorio da ne isključuje ni tu mogućnost.

“Rekao sam moguće da je i to bio jedan od motiva. Ne isključujem nijedan motiv. Vode se zvanične istrage, nadležni organi to rade u našoj zemlji. Imali smo otvoren razgovor. Mislim da je važno ono što je napisano u saopštenju, oko reakcije Pentagona. I sad ćemo zajedno da radimo. Zajedno ćemo da radimo vrlo otvoreno i transparentno sa američkom službom na svim detaljima”, kazao je premijer Srbije.

Uzroci pogibije

Dvoje službenika Ambasade Srbije u Libiji, Slađana Stanković i Jovica Stepić, oteti su u Libiji u novembru prošle godine, a poginuli su 19. februara.

Beograd traži objašnjenje i vodi istragu kako je dvoje zaposlenika Ministarstva vanjskih poslova poginulo.

Pentagon osporava tvrdnje da je ovo dvoje civila nastradalo nakon zračnog udara američkih snaga na mete ISIL-a u Libiji.

Zvaničnici Srbije, s druge strane, tvrde da je obdukcioni nalaz pokazao da su Stepić i Stanković nastradali od posljedica detonacije i da nisu mučeni.

Izvor: Agencije