VIDEO: U Prištini povrijeđen 21 policajac i novinar

Na protestima u petak navečer u Prištini, održanim tokom glasanja za novog predsjednika Kosova, povrijeđen je 21 policajac i jedan novinar, saopćila je kosovska policija.

Iz sigurnosnih razloga, uklonjeni su šatori sa centralnog trga u Prištini, u kojima su prethodna tri dana kampirale pristalice opozicije koje su se protivile izboru Hashima Thacija za kosovskog predsjednika.

Saopćeno je, također, da je uhapšeno pet demonstranata.

Policija na svojoj web stranici navodi da su demonstranti koji su bili sa fantomkama na glavi nerede započeli nešto prije 17:00 sati kada su Molotovljevim koktelima, flašama sa farbom i kamenicama počeli da gađaju u pravcu zgrade Skupštine gdje su bili rasposređeni pripadnici Kosovske policije.

Policija kaže i da je na tri lokacije u Prištini, uključujući i šatore u kojima su bili demonstranti, pronašla 39 flaša sa Molotovljevim koktelima i 38 flaša sa bojom.

Izbor Thacija

Prema procjeni policije, na početku protesta bilo je prisutno približno 2.500 demonstranata, a taj se broj smanjio tokom dana kada je počela da pada kiša i kada ih je u blizini kosovske Skupštine ostalo 500. 

Hashim Thaci izabran je za predsjednika Kosova u trećem krugu glasanja, dok je rasprava u Skupštini, koja je tome prethodila, nekoliko puta bila prekidana jer su zastupnici opozicije bacali suzavce. 

Za Thacija je glasalo 70 od ukupno 82 prisutna poslanika kosovske skupštine.

U trećem krugu glasanja bilo je potrebno da za predsjednika Demokratske partije Kosova glasa 64 poslanika, s obzirom na to da u prva dva kruga nije dobio neophodnu dvotrećinsku većinu od 120 poslanika kosovskog parlamenta.

Opozicija nije bila prisutna u sali tokom glasanja, jer je zbog bacanja suzavca isključeno 11 opozicionih poslanika. 

Izvor: Agencije