Predstavnici paradžemata otkazali dolazak u Sarajevo

Islamska zajednica BiH pokrenula inicijativu da se paradžemati do kraja februara raspuste ili integriraju u zakonite strukture (Al Jazeera)

Predstavnici nezavisnih džemata u Bosni i Hercegovini, paralelnih zajednica koje okupljaju muslimane bez odobrenja Islamske zajednice BiH, otkazali su dolazak u Sarajevo kako bi tražili sastanak sa reisu-l-ulemom Huseinom ef. Kavazovićem, iako je iz IZ-a ranije saopćeno da neće biti nikakvih pregovora. 

Predstavnici “koordinacije nezavisnih džemata” ranije su najavili da će danas doći u Sarajevo, kako bi razgovarali o incijativi Islamske zajednice BiH da se takvi džemati do kraja februara raspuste ili integriraju u zakonite strukture, ali su dolazak otkazali zbog smrti majke reisa Kavazovića.

“Poštovani, obavještavamo vas, kao i javnost, da je naš dolazak na razgovor o prethodno spomenutim pitanjima, odgođen zbog smrtnog slučaja u porodici reisu-l-uleme ef. Kavazovića”, navodi se u saopćenju, koje potpisuju Izet Hadžić, Emir Čajić, Bajro Kaljiković i Mirza Arapčić.

‘Niko s vama neće u Sarajevu pregovarati’

Međutim, u petak je Islamska zajednica BiH saopćila da neće pregovarati sa predstavnicima “koordinacije nezavisnih džemata”.

“Niko sa vama neće u Sarajevu pregovarati niti će vam bilo koji prostor Islamske zajednice biti stavljen na raspolaganju u ovu svrhu”, navodi se. 

Prije nekoliko dana Islamskoj zajednici dostavljeno je pismo “koordinacije nezavisnih džemata” putem adrese Fatmira Alispahića i u njemu se IZ optužuje da u svojim odlukama o zatvaranju takvih džemata potiče “međubošnjački sukob”, te se traže pregovori oko ovog pitanja.

IZ je i tada putem svoje web stranice na to odgovorila: “Tražit ćemo da svi takozvani džemati koji su osnovani mimo propisa i nadležnosti IZ-a budu zatvoreni i oko toga neće biti pregovora ni s kim, pa ni s Vama, niti članovima navodne ‘koordinacije’.”

‘Monstruozan projekat’

U jučerašnjem saopćenju, IZ je ponovila takav stav. 

“Vaša drskost i spremnost da obmanjujete javnost je vaša sramota. Vi i mentori koji vam pišu ovakva pisma na najperfidniji način pokušavate da Islamsku zajednicu, njene organe i vjerske autoritete, kompromitirate i uvučete  u polemiku koja bi trebala da skrene pažnju sa problema i nevolja u koje uvlačite našu omladinu i njome manipulirate na najbrutalniji način”, navodi se. 

Dodaje se da je “tačno i istinito da su zločinci, koji se javljaju sa ratišta Bliskog istoka prijetnjama i porukama fašističkog i nasilničkog sadržaja, bili pripadnici nelegalnih džemata i da su oni proizvod te i takve ideologije.”

“Ideologija tekfira je podloga na kojoj su izrasli monstrumi koji na ratištima Bliskog istoka čine zlodjela koja sa učenjem islama nemaju nikakva dodira i koja nisu viđena u četrnaestostoljetnoj povijesti muslimanske prakse. U ime koga i za čije ciljeve rade ovakva zlodjela ne znamo, ali je sasvim jasno da su ih za ovakvu manipulaciju i zloupotrebu pripremili ideolozi tekfira. Zbog njihovih zlodjela i straha koji siju, pred ovim mostrumima bježe civili, žene i djeca, čija nedužna mrtva tijela plutaju morima i čije kosti raznose morski psi.”

Navodi se i da Islamska zajednica neće i ne smije zašutjeti i preći preko nakane da se islam i muslimani u Bosni i Hercegovini “uvuku u jedan ovakav monstruozan projekat”.

U Bosni i Hercegovini se nakon rata pojavilo više nezavisnih, odnosno paradžemata, koji organiziraju vjerski život svojim sljedbenicima bez odobrenja IZ-a.

Izvor: Agencije 


Povezane

Kraj ovog mjeseca je rok za zatvaranje paralelnih džemata koje Islamska zajednica u BiH ne priznaje.Tzv. paradžemati, kako ih nazivaju vjerski lideri muslimana u Bosni i Hercegovini, moraju da se raspuste i vrate u okrilje legalne zajednice.Iz Islamske zajednice ističu da neće pregovarati sa onima koji rade mimo propisa, iako predstavnici nekih od paradžemata tim […]

Published On 24 Feb 2016
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO