Milionska šteta u Srbiji zbog hakerskih napada

Kompanije iz Srbije prošle godine oštećene su za milion eura tako što su bile izložene hakerskim napadima. Iz Tužilaštva za visokotehnološki kriminal ističu da su prošle godine zabilježili duplo više prijava internetskih zloupotreba nego prethodnih godina. 

Klik na opciju ‘send’ kada se šalje mail može biti mnogo opasnija akcija nego što bismo pomislili. Hakerski upad na ‘mail server’ može napraviti materijalnu štetu, što su osjetila neka preduzeća u Srbiji.

“Te prevare se dešavaju kada izvršilac krivičnog dela uspe da uđe u komunikaciju između dva poslovna partnera. Vrlo često i na email serveru menjaju karakter samog email partnera i sa tog emaila, nakon slanja originalne facture, mogu npr. da pošalju da je faktura izmenjena i da je potrebno po toj izmenjenoj fakturi ponovo plati”, objašnjava Vlada Urošević iz MUP-a Srbije. 

Oštećeno 20 kompanija

Riječ je o malim i srednjim preduzećima koja su, zbog hakerskih upada, umesto dobavljačima, novac uplaćivala na druge račune.

Uz pomoć kompjuterskog virusa prošle godine ostećeno je 20 kompanija u Srbiji i napravljena je šteta od milion eura. Nijedna od tih kompanija, kako bi zaštitile svoju sigurnost, ali i reputaciju, nije se željela oglasiti ovim povodom. 

I lanac hotela Hajat prošle godine bio je zaražen virusom koji je izvlačio podatke o kreditnim karticama. Prevara je, kažu, na vrijeme otkrivena.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera