Zvizdić: Stotine miliona eura za Koridor 5C

Zbog neslaganja entitetskih vlada, u posljednjih pet godina izgubljeno najmanje 100 miliona eura IPA fondova za poljoprivredu (Anadolija)
Zbog neslaganja entitetskih vlada, u posljednjih pet godina izgubljeno najmanje 100 miliona eura IPA fondova za poljoprivredu (Anadolija)

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić je nakon povratka s Investicijske konferencije o Zapadnom Balkanu Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u Londonu kazao da je predložen novi pristup i odnos između EBRD-a i BiH, a on je vezan za kreiranje četverogodišnjeg okvira finansiranja, prije svega Koridora 5C, u iznosu od 300 miliona eura.

EBRD-ovu Investicijsku konferenciju o Zapadnom Balkanu ocijenio je korisnom i vrlo uspješnom za BiH, prenosi Anadolija.

Prema njegovim riječima, sredstva će biti sukcesivno povlačena ove i u naredne tri godine. Zvizdić je naglasio da bi ove godine trebalo biti povučeno 76 miliona eura, a naredne tri godine po 70 miliona eura.

“Dakle, riječ je sada o jednom novom vizibilnom okviru odnosa između Evropske banke za obnovu i razvoj i BiH, odnosno stavljanje u fokus autoputa 5C kao našeg ključnog prioriteta, u fokus finansiranja EBRD-a”, pojasnio je Zvizdić.

Izrazio je očekivanje da Vlada bh. entiteta Federacije BiH i resorne institucije upute takav zahtjev s obrazloženjem prema Vijeću ministara BiH.

“Mi ćemo taj zahtjev dalje procesuirati i proslijediti prema EBRD-u i očekujemo da ćemo vrlo brzo postići dogovor, odnosno sporazum o takvom četverogodišnjem finansiranju.”

Izgradnja autoputa

Kako je kazao, to je važno iz dva razloga, a kao prvo omogućit će kontinuiranu izgradnju autoputa 5C.

“S druge strane, svakako će biti vrlo kvalitetna i u dosadašnjoj praksi dokazana pozivnica i drugim međunarodnim finansijskim institucijama, koje će odmah poslije ovoga biti spremne da učestvuju sa značajnim sredstvima u izgradnji Koridora 5C, što bi moglo značiti u ovome mandatu izgradnju ili ukupan završetak skoro dvije trećine ukupne dužine”, dodao je Zvizdić.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović je kazao da je BiH u posljednjoj godini značajno pojačala ili popravila svoju poziciju u okviru Evropske banke za obnovu i razvoj.

“To je bilo vidljivo i na ovom samitu i potvrda toga je i vrlo ozbiljna kandidatura BiH za veliki događaj koji bi bio 2019. godine. Ove godine u maju je taj skup, skupština EBRD-a u Londonu, sljedeće godine u zemlji van Velike Britanije, a 2019. godine BiH je na pragu da dobije ovu kandidaturu, što bi bila značajna potvrda”, pojasnio je Šarović.

Govoreći o energetici ministar je kazao da će 2016. EBRD pojačati svoja ulaganja u energetski sektor do iznosa od 40 posto svih sredstava i plasmana.

“Od BiH očekuju zdrave projekte. Neki od njih bit će finansirani kroz pojedinačne pregovore i projekte, a jedan dio u okviru regionalnog koncepta, odnosno projekata za Zapadni Balkan.”

Najavio je da će u Parizu u julu ove godine biti održan samit na najvišem nivou, ali da “tamo ne možemo očekivati bilo koji projekat od BiH u okviru energetike ukoliko ne budemo imali neke od strateških dokumenata”.

Nedostatak dokumenata

“Predstoje nam razgovori i sa Republikom Srpskom i Federacijom. Mislim da je zaista šteta da svake godine BiH ne samo za putnu infrastrukturu nego i za energetiku gubi sredstva jer nema ključne dokumente”, poručio je Šarović.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o saradnji bh. entiteta, Zvizdić je kazao da su do sada putem državnom investicionog komiteta kandidirali više od 20 različitih transportnih i projekata infrastrukture sa područja cijele BiH.

Podsjetio je da su zbog neslaganja entitetskih vlada u posljednjih pet godina izgubili najmanje 100 miliona eura IPA fondova za poljoprivredu.

“Istovremeno imamo problem s poljoprivrednim proizvođačima i u tom sektoru. Da smo napravili potrebne strategije poljoprivredni proizvođači BiH su mogli svake godine povlačiti do 40.000 KM. Morat će se davati odgovori na takva pitanja”, dodao je Zvizdić.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO