Veliki protest opozicije protiv Thacija

Thaci je kandidat za predsjednika prema koalicijskom sporazumu njegove stranke i Demokratskog saveza Kosova (EPA)

Pokret Samoopredjeljenje pozvao je sve svoje pristaše na veliki prosvjed u Prištini protiv eventualnog izbora Hashima Thacija za predsjednika Kosova, objavljeno je iz tog pokreta.

Najavljeno je da će građani u petak krenuti iz svih gradova na Kosovu i sastati se u Prištini, gdje će se pridružiti prosvjednicima koji kampiraju pod šatorima na platou ispred Skupštine Kosova.

“Ako Hashim Thaci postane predsjednik, bit će sve teže sprječavati procese koji uništavaju Kosovo. Što više vas bude bilo u petak, od 10 sati, lakše ćemo spriječiti instalaciju diktature Thacija i njegovih tajnih službi”, navedeno je u poruci na stranicama Samoopredjeljenja.

Predsjedništvo kosovske Skupštine odlučilo je ranije da se izbor novog predsjednika Kosova obavi na sjednici, koja počinje u petak od 11 sati.

Kandidati za predsjednika su Hashim Thaci, predsjednik Demokratske stranke Kosova i njegov stranački kolega Rafet Rama.

Blokada opozicije

Thaci je kandidat za predsjednika prema koalicijskom sporazumu njegove stranke i Demokratskog saveza Kosova, premijera Ise Mustafe. Rama je formalni kandidat kako bi se ispoštovao zakon.

Predsjednici Kosova Atifeti Jahjaga ističe mandat 7. travnja i, po zakonu, novi predsjednik mora biti izabran 30 dana prije isteka njenog mandata. Ukoliko zastupnici do 7. ožujka ne izaberu novog predsjednika, automatski bi se išlo na vanredne parlamentarne izbore.

Opozicija se protivi izboru Thacija, a svoju akciju bacanja suzavca ponovili su i tokom održavanja sastanka predsjedništva Skupštine na kojoj se dogovaralo održavanje sjednice o izboru predsjednika.

Opozicija već pola godine blokira rad parlamenta u znak suprostavljanja sporazumima o zajednici općina sa srpskom većinom i demarkaciji granice sa Crnom Gorom. U međuvremenu, zatražili su i ostavku Vlade te raspisivanje vanrednih izbora. 

Izvor: Agencije