Srbija: Novčane kazne zbog nevakcinisanja djece

Roditelji iz Srbije koji odbiju vakcinisati djecu ubuduće će plaćati visoku novčanu kaznu. Novim Zakonom o zaštiti stanovništva država uvodi oštrije mjere za sve koji ne poštuju kalendar obavezne vakcinacije.

Al Jazeera je istraživala koliko će novi propisi doprinijeti boljoj vakcinaciji, koja sve više opada, jer neki roditelji, uprkos upozorenjima ljekara, ne pristaju na nju.

Kazna do 1.500 eura ili vakcinacija. Država je odlučna da stane na put antivakcinalnom pokretu, a tu odluku pozdravljaju pedijatri.

“Vakcinacija je isuviše ozbiljan posao i bitan za zdravlje jedne nacije da bi se prepustila stihiji. Vakcinacija sigurno treba da je pod zaštitom države, i to je apsolutno u interesu svakog deteta pojedinačno”, rekla je Milena Janićijević, pedijatar.

Ovom zakonu protivi se Inicijativa roditelja za neobaveznu vakcinaciju. Smatraju da je ta odluka ipak morala ostati izbor roditelja.

“Mi tražimo naše pravo da biramo da li ćemo se i kako lečiti. Tražimo pravo da budemo informisani o svakoj nus pojavi leka ili tretmana koji neko prepisuje. Ono što je najbitnije je da država iza prinudne vakcinacije ne stoji iza roditelja ili deteta koje oboli od posledice vakcinacije koja je dokaziva na sudu”, kazala je Snežana Terzić iz Inicijative za neobaveznu vakcinaciju.

Upozorenje prije novčane kazne

Stručnjaci su, međutim, strogo protiv toga da o vakcinaciji odlučuju pojedinci. Na oštrije mjere država se odlučila upravo zbog toga što je obuhvat imunizacijom u posljednje dvije godine u Srbiji naglo pao. Ranije je 95 posto djece bilo vakcinisano, a sada manje od 90 procenata.

“Roditelji koji ne žele da vakcinišu decu neće odmah biti novčano kažnjeni. Najpre će dobiti upozorenja pedijatra, potom sanitarne inspekcije, a onda i prvu novčanu kaznu, koja će iznositi blizu 300 evra”, javlja reporterka Al Jazeere Jelena Milutinović.

Ukoliko i dalje odbijaju vakcinaciju, u sudskom će postupku morati platiti i do četiri puta više. I ranije je zakon predviđao kazne, ali se to nije dosljedno provodilo. Tako je prošle godine Sanitarna inspekcija podnijela prijave protiv 270 roditelja, ali prema podacima, takvih slučajeva bilo je mnogo više. Profesor epidemiologije Zoran Radovanović nada se da će sa novim zakonom i država biti odgovornija.

“Tu se umanjivalo, ili pedijatar ne prijavi, ili sanitarni inspektor ne uradi, prekine se lanac na nekoj od narednih karika. E sad mi možemo da očekujemo da će država da bude odlučnija”, rekao je Radovanović.

I djeca koja nisu vakcinisana, iako se u medijima pojavila informacija da neće moći u školu, u Ministarstvu zdravlja pojašnjavaju, bit će upisana, ali će njihovi roditelji imati više posla s inspekcijama i sudstvom.

Izvor: Al Jazeera