Hashim Thaci izabran za predsjednika Kosova

Ujedinjena opozicija protivi se izboru Hashima Thacija za predsjednika Kosova (Anadolija)

Hashim Thaci izabran je za predsjednika Kosova u trećem krugu glasanja, dok je rasprava u Skupštini, koja je tome prethodila, nekoliko puta bila prekidana jer su zastupnici opozicije bacali suzavce. 

Istovremeno je došlo do sukoba između demonstranata i policije ispred zgrade Skupštine.

Za Thacija je glasalo 70 od ukupno 82 prisutna poslanika kosovske skupštine.

“Uvjeravam vas da će vaše povjerenje biti nova nada i novi optimizam za Republiku Kosovo. Uvjeravam vas da ću uvijek raditi u korist zemlje i svih građana, poštujući Ustav, nezavisnost demokratskih institucija, red i zakon. Služit ću svim građanima bez obzira na etničku pripadnost. Bit ćemo na usluzi svima, kako bismo izgradili novo Kosovo, evropsko Kosovo, kako bismo snažnije radili na članstvu Kosova u NATO i EU – te ojačali odnose sa SAD-om“, kazao je Hashim Thaci.

U trećem krugu glasanja bilo je potrebno da za predsjednika Demokratske partije Kosova glasa 64 poslanika, s obzirom na to da u prva dva kruga nije dobio neophodnu dvotrećinsku većinu od 120 poslanika kosovskog parlamenta.

‘Molotovljev koktel’ na kuću premijera

Policija je uhapsila pet nasilnih demonstranata, a povrijeđeni su 21 policajc i jedan novinar.
Oduzeto je također šest torbi sa 38 ‘Molotovljevih koktela’.
Policija je navela da su demonstranti bacili ‘Molotovljev koktel’ na zgradu policije i zgradu Skupštine Kosova.
‘Molotovljev koktel’ je, također, bačen na kuću premijera Kosova.

Opozicija nije bila prisutna u sali tokom glasanja, jer je zbog bacanja suzavca isključeno 11 opozicionih poslanika. 

Nakon izlaska opozicionih poslanika iz sale i njihovog pridruživanja demonstrantima ispred Skupštine, došlo je do sukoba demonstranata i policije.

Pristalice opozicije su počele da gađaju u pravcu policije i u pravcu zgrade Skupštine suzavcima i molotovljevim koktelima. 

Policija je rastjerivala demonstrante također suzavcem i vodenim topovima, a bilo je i hapšenja.

Oprečni stavovi

Opozicija, koju predvodi Pokret Samoopredjeljenje, protivi se Thacijevom izboru jer je, kako kažu, “potpisao Sporazum o demarkaciji granice s Crnom Gorom i počeo sporazum o Zajednici opština sa srpskom većinom na Kosovu”. 

“Ako Thaci postane predsjednik, imajte u vidu da ova zemlja više nikada neće moći otvoriti oči sve dok na njenom čelu bude osoba koja ima problematičnu prošlost, od vremena nakon rata pa do danas”, kazao je Visar Ymeri iz pokreta Samoopredeljenje.

“Veliko je zadovoljstvo i čast predložiti Skupštini najboljeg kandidata koji je svima poznat po svojim zaslugama. On je predstavljao našu zemlju u najtežim trenucima kroz koje smo prošli. Uvijek je davao svoj doprinos i tako će i nastaviti”, kazao je Adem Grabovci iz Demokratske partije Kosova.

Kandidati za predsjednika su Hashim Thaci, šef Demokratske partije Kosova, i Rafet Rama, iz iste stranke. 

Rama je formalni kandidat, kako bi se ispoštovala zakonska procedura, dok je Thaci kandidat za predsjednika prema koalicijskom sporazumu njegove partije i Demokratskog saveza Kosova premijera Ise Mustafe.

Aktuelnoj predsjednici Atifeti Jahjaga mandat ističe 7. aprila i po zakonu novi predsjednik mora biti izabran 30 dana prije isteka njenog mandata.

Protivljenje izboru

Više detalja iz Prištine donosi Avni Ahmetaj, reporter Al Jazeere.

On izvještava da su se pristalicama opozicije, koji od utorka danonoćno protestiraju ispred zgrade skupštine i Vlade Kosova u Prištini, u prijepodnevnim satima pridružili i brojni simpatizeri opozicije iz unutrašnjosti.

Demonstranti se protive izboru Thacija za predsjednika.

“Zahtevaju i ostavku vlade i održavanje prevremenih parlamentarnih izbora, a nakon odluke Ustavnog suda da sporazum o zajednici srpskih opština na Kosovu nije u potpunosti u skladu sa kosovskim ustavom”, izvještava Ahmetaj.

Opozicija je pozvala sve građane Kosova koji su protiv politike aktuelne Vlade i nastavka uzurpacije države da im se pridruže na protestu, “kako bi se spriječila uzurpacija i samog vrha države, Predsjedništva Kosova”.

Predsjednik najveće opozicijske stranke, Pokreta Samoopredeljenje, Visar Ymeri je izjavio da je opozicija protiv Thacija jer je “on potpisao Sporazum o demarkaciji granice s Crnom Gorom i počeo sporazum o zajednici opština sa srpskom većinom na Kosovu”.

I Haradinaj poziva građane

“Ova Skupština i ove centralne institucije niti imaju demokratski legitimitet, niti politički legalitet da donosi bilo kakve odluke, a najmanje da izbere predsjednika”, kazao je Ymeri.

I lider Inicijative za Kosovo Fatmir Limaj je pozvao građane da se pridruže opoziciji u zahtjevu da “antiustavni režim ode sa vlasti”.

Ramush Haradinaj, lider Alijanse za budućnost Kosova, poziv Demokratske partije Kosova da se u centru Prištine u petak proslavi izbor Thacija za predsjednika ocijenio je kao lažan i samo s ciljem da spriječi dolazak građana na protest opozicije.

Opozicija već šest mjeseci blokira rad Skupštine, u znak suprotstavljanja sporazumima o zajednici opština sa srpskom većinom i o demarkaciji granice s Crnom Gorom.

Nakon što je krajem prošle godine Ustavni sud Kosova konstatirao da zajednica srpskih opština nije u potpunosti u skladu s Ustavom, opozicija je počela tražiti i ostavku Vlade te raspisivanje vanrednih izbora.

Izvor: Al Jazeera i agencije