Pentagon: Diplomate iz Srbije ubijene prije bombardiranja

Nikad nije bilo nikakvih indicija da ih je oteo ISIL, naveo je neimenovani zvaničnik Pentagona (Tanjug)

Američka vojska vjeruje da u zračnom udaru protiv oružane grupe Islamska država Irak i Levant u Libiji prošle sedmice nije ubijeno dvoje otetih diplomata iz Srbije, već se sumnja da ih je kidnapirala zasebna kriminalna grupa radi otkupa, koja ih je ubila, a zatim se pokušala “izvući za njihovu smrt”.

Pentagon ima nekoliko razloga da vjeruje da građani Srbije nisu bili u kampu ISIL-a kada je bombardiran, rekao je jedan zvaničnik Ministarstva odbrane SAD-a, koji je insistirao na anonimnosti.

Prvi razlog je taj, navodi on, što pripadnici libijskih službi koji su stigli prvi na mjesto bombardiranja i kasnije povrijeđene prevezli u bolnicu nisu izvijestili da su na mjestu događaja pronašli zapadnjake, piše Washington Post.

 

Drugi razlog je, prema njegovim riječima, što fotografije ubijenih diplomata koje su se pojavile na internetu ne djeluje da su snimljene na ili blizu mjesta bombardiranja, niti da je iko od njih dvoje ubijen u onome što je zvanično opisano kao masivni udar.

“Stanje posmrtnih ostataka nije konzistentno s pogibijom u zračnom udaru ove jačine i intenziteta”, naveo je zvaničnik.

Umjesto toga, američki zvaničnici vjeruju da su diplomate možda već bile mrtve, a njihova tijela bila u Tripoliju u trenutku zračnog udara.

Zvaničnici vjeruju da diplomate iz Srbije nije kao taoce držao ISIL, već jedna kriminalna grupa, koja se nadala da će uzeti novac za njihov otkup.

‘Veoma osjetljive okolnosti’

“Nikad nije bilo nikakvih indicija da ih je oteo ISIL”, naveo je neimenovani zvaničnik Pentagona.

Washington Post prenosi izjavu predstavnice Ambasade Srbije u SAD-u Ivane Mangov, koja je navela da su okolnosti pod kojima se dogodila pogibija diplomata u Libiji veoma osjetljive i da je istraga o tome u toku.

Glasnogovornik Pentagona je prethodno saopćio da ne postoji ništa što ukazuje da je smrt Slađane Stanković i Jovice Stepića posljedica bombardiranja.

Izvor: Agencije