Sarajevo: Stop nasilju u školama

U Sarajevu je “Danom ružičastih majica” prvi put obilježen Međunarodni dan prevencije vršnjačkog nasilja, koji se na današnji dan svake godine obilježava u svijetu.

Tim povodom je ispred sarajevske Katedrale Srca Isusovog u centru grada upriličena ulična kampanja “Stop nasilju u školama: Ti nisi sam/ sama” s ciljem prevencije nasilja u osnovnim i srednjim školama u BiH, prenosi agencija Anadolija.

Kampanja koja počinje danas u organizaciji je Udruženja za razvoj društva “Kap”, a pod pokroviteljstvom Ministarstva obrazovanja i nauke Federacije BiH.

‘Tabu tema’

Tema vršnjačkog nasilja u BiH je “tabu tema” o kojoj nerado govori cijelo društvo, istakla je glasnogovornica Udruženja Merima Spahić.

“Tema vršnjačkog nasilja je tabu tema kao i mnoge druge koje su životno važne. Imam dvoje djece i nikada nijedno nije došlo kući i reklo da su obrađivali ovu temu u školi. Zanimljivo je da na nivou BiH ni na jednom drugom nivou nemamo nikakav statistički podatak o vršnjačkom nasilju, što govori o nebrizi društva o ovom problemu”, rekla je Spahić.

Prema njenim riječima, u okviru kampanje svim osnovnim i srednjim školama FBiH danas će biti dostavljen film “Ti nisi sam/ sama” koji je fokusiran na djecu koje su žrtve vršnjačkog nasilja.

U planu je formiranje prvog SOS broja namijenjenog djeci gdje će moći prijaviti vršnjačko nasilje.

Stručni kadar

Posljednji slučaj smrti dječaka Mahira Rakovca u Sarajevu, koji je navodno počinio samoubistvo zbog vršnjačkog nasilja, alarmirao je bh. javnost da više govori o ovom problemu. Na to se osvrnula ministrica obrazovanja i nauke Federacije BiH Elvira Dilberović, dodajući da je u planu zapošljavanje stručnog kadra u školama kantona FBiH kako bi se vršnjačko nasilje suzbilo.

“Nažalost, kao ministrica moram konstatirati da je ovaj slučaj ipak malo dinamičnije i življe inicirao da se rade promjene kada je u pitanju maloljetnička delinkvencija, ali i vršnjačko nasilje. Čini mi se da smo društvo koje na teškim traumama uvijek inicira buđenje savjesti. Mi smo nakon nesretnog događaja sa rahmetli Mahirom Rakovcem sedmicu nakon toga organizirali koordinaciju ministara, ali se nisu svi odazvali”, rekla je Dilberović.

Dan ružičastih majica obilježava se u svijetu zadnje srijede u mjesecu februaru. Ovaj dan obilježava se od 2007. godine, kada je dječak u Kanadi bio izložen vršnjačkom nasilju jer je u školu došao u ružičastoj majici.

Ispostavilo se kako je majica simbolizirala dječakovu podršku njegovoj majci oboljeloj od karcinoma dojke.

Od tada je ružičasta majica postala simbol borbe protiv vršnjačkog nasilja i prepoznatljiv simbol inicijative i međunarodno prepoznate godišnjice prevencije nasilja u školama.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

U Sarajevu traje šetnja za Mahira Rakovca, 14-godišnjeg dječaka, koji je u decembru prošle godine izvršio samoubistvo. Njegovi roditelji tvrde da je Mahir bio žrtva vršnjačkog nasilja i da je to razlog samoubistva. Istragu o cijelom slučaju pokrenulo je Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu. Šetnja je organizovana putem Facebook grupe “Pravda za Mahira”, s ciljem da […]

U 2015. godini maloljetnici u Hrvatskoj počinili su više od 2.500 kaznenih djela, poput nanošenja tjelesnih ozljeda.No, nasilje se sve više sa školskih hodnika seli na društvene mreže, a žrtve su vršnjaci.Tek mali broj zlostavljanje prijavi roditeljima i školi.  Ali, društvena svijest o tom problemu, polako se budi.

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO