Makedonija vrši reviziju biračkog spiska

Makedonska skupština odlučila je nove parlamentarne izbore odgoditi za 5. juni.

Uoči ponoći, zastupnici su sa 83 glasa “za” i tri “protiv” odlučili izmijeniti raniju odluku o raspuštanju Sobranja i održavanju vanrednih parlamentarnih izbora 24. aprila.

Tu odluku su predložili zastupnici DUI-ja i DPA, dvije stranke Albanaca u Makedoniji. Na osnovu tog prijedloga raspuštanje parlamenta se pomjera na 7. april, pa bi onda izbori bili održani 5. juna.

Za ovu odluku su glasali i zastupnici vladajuće VMRO-DPMNE, dok opozicijski Socijaldemokratski savez Makedonije (SDSM) nije glasao.

Revizija biračkog spiska i reforma medija su glavni razlozi za odgađanje izbora, javlja reporterka Al Jazeere Milka Smilevska.

Za temeljitu provjeru biračkog spiska potrebno je 75 dana.

Nakon toga, građani i stranke imaju pravo uviđaja u birački spisak prije njegovog zatvaranja.

Javno tužilaštvo osumnjičilo je visoke funkcionere VMRO-DPMNE-a za kriminalizaciju izbornog procesa, to jest pravljenje lažnih ličnih dokumenata.

Šef zastupničke grupe DUI Talat Xhaferi je prije početka sjednice za Televiziju Telma rekao da je dogovor o odlaganju vanrednih parlamentarnih izbora u Makedoniji postignut na sastancima europarlamentarca sa četiri najvažnije stranke. 

Susreti s europarlamentarcima

U Skoplju su u utorak boravili eurozastupnici Ivo Vajgl, Richard Howitt i Eduard Kukan sa namjerom da makedonskim političarima pomognu da se dogovore vezano za izbore.

Prvo su se sastali sa predstavnicima opozicijske SDSM, potom DUI i DPA i na kraju sa vladajućom VMRO-DPMNE.

Istovremeno su u utorak dvije stranke makedonskih Albanaca DUI i DPA skupile potpise za inicijativu da se Sobranje ne raspušta i da se izbori pomjere.

Prema ranijoj odluci zastupnika vladajuće većine VMRO-DPMNE i DUI iz januara, Sobranje Makedonije je trebalo da se raspusti u ponoć, kako bi vanredni parlamentarni izbori bili održani 24. aprila.

Šef zastupničke grupe SDSM-a Goran Sugareski je ocijenio da je ovo još jedan poraz vođe VMRO-DPMNE-a Nikole Gruevskog i rekao da ta stranka neće glasati za povlačenje, jer nije glasala ni za usvajanje odluke o izborima.

Ambasadori SAD-a i Evropske unije, koji su posredovali u postizanju političkog dogovora za prevazilaženje krize, prošle sedmice su ocijenili da nisu ispunjeni uvjeti za održavanje kredibilnih izbora, jer nije dovršeno provođenje dogovorenih reformi, prije svega revizija biračkog spiska i reforme medija.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO