Ističe vrijeme za paradžemate u BiH

Kraj februara je rok za zatvaranje paralelnih džemata, koje Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini ne priznaje. Takozvani paradžemati, kako ih nazivaju vjerski lideri muslimana u Bosni i Hercegovini, moraju se raspustiti i vratiti u okrilje legalne zajednice.

Iz Islamske zajednice ističu kako neće pregovarati s onima koji rade mimo propisa, iako predstavnici nekih od paradžemata tim povodom najavljuju dolazak u Sarajevo.

Poziv na molitvu ispred mesdžida Kula u Tuzli. Emir Čajić, imam ovog džemata, nezavisnog, kako ga sami nazivaju, kaže kako su spremni na razgovor o njihovoj integraciji u Islamsku zajednicu. Pod uvjetima o kojima ne žele javno govoriti.

“Ja se iskreno nadam da će do tog dogovora doći. Musliman je dužan da bude optimista uvijek, ali kažemo mi nismo robovi prostora. Mi jesmo puno dali za ove mesdžide, u smislu da smo ih mi podigli i da ih stalno posjećujemo. Međutim, Allah je nama propisao da mu robujemo gdje god se našli. Ako nam se mogu oduzeti prostori, to nam se ne može oduzeti, jer to je ono što je u našim srcima”, ističe on.

Pomaganje i razumijevanje

Dodaje kako ne odobravaju odlaske bh. građana na ratište u Siriji te da ovakvi mesdžidi nemaju ništa s napadima u Bosni i Hercegovini. Članovi džemata kažu kako se ovdje okupljaju jer se međusobno pomažu i razumiju jedni druge.

“Mene je vjera smirila. I mojoj porodici je ljepše sa mnom, a da ne govorim alkohol, ovo-ono”, kaže Isad Brković iz džemata Kula.

Njegov džematlija Mustafa Husanović dodaje: “Ti možeš u mesdžidu provesti danima doveći. I moliti Allaha da ti olakša.”

Druga molitva, dva sata kasnije, koju predvodi imam Islamske zajednice u jednoj od džamija u Tuzli, u legalnom džematu, koji je osnovni oblik udruživanja muslimanskih vjernika. Predstavnici ovog medžlisa, kao i drugi u Bosni i Hercegovini, razgovarali su s članovima paradžemata kako bi se oni uključili u strukturu Islamske zajednice.

O razgovorima ne žele javno govoriti, a vjernici s kojima smo razgovarali nadaju se dogovoru, iz Tuzle javlja novinar Al Jazeere Emir Skenderagić.

“Prema saznanjima Islamske zajednice, vjerske aktivnosti iz njihove nadležnosti obavljaju se i u nekim privatnim tekijama, zatim u pojedinim udruženjima s islamskim predznakom, kao i u šiitskim vjerskim organizacijama. Iz Islamske zajednice ističu da sve te organizacije krše Zakon o slobodi vjere u Bosni i Hercegovini”, dodaje.

‘Jedini ispravan put’

Iz Islamske zajednice navode kako tim zakonom Islamska zajednica garantira pravo da se ona isključivo bavi institucionalnim organiziranjem vjerskog života muslimana te da su pozvali one koji krše zakon da im pristupe.

“Za sve koji istinski žele razgovore, ovo je jedini ispravan put. Islamska zajednica neće ni s kim pregovarati o onome što je njena misija, zadaća, uloga i njen formalni i stvarni status u Bosni i Hercegovini, a pogotovo ne s nekim ko dovodi u pitanje njen institucionalni i islamski poredak na štetu muslimana u Bosni i Hercegovini. Tražit ćemo da svi takozvani džemati koji su osnovani mimo propisa i nadležnosti Islamske zajednice budu zatvoreni”, piše u saopćenju Islamske zajednice.

Dodaju kako pred kamerama ne žele govoriti o ovoj temi  dok se proces integracije paradžemata ne završi.

Izvor: Al Jazeera