Hrvatska Vlada ima afera, ali nema projekata

Prošlo je više od mjesec dana od formiranja nove hrvatske Vlade. Još nije poznat ministar branitelja, a afere se nižu jedna za drugom. Reforme u privrednom sektoru još nisu pokrenute.

Prije nego što je oko ponoći preuzeo dužnost u Banskim dvorima, premijer Tihomir Orešković satima je u Saboru slušao kako mu opozicija napada vladu koju je predložio. I ne samo opozicija. Jedan od vodećih ljudi Mosta kazao je da neće podržati vladu, jer u programu nema reformi.

“Mislim da je došlo vrijeme da jedni drugima otvoreno govorimo u oči ono što mislimo. Mislim da je bilo dosta ulagivanja i šupljih govora“, rekao je Ivan Lovrinović, zastupnik Mosta.

Mjesec nakon sastavljanja Vlade, ona još uvijek nije kompletna, nema ministra branitelja, a samo jedan ministar ima zamjenika. Ali, osnovano je Vijeće za saradnju Hrvatske demokratske zajednice i Mosta, koje bi trebalo prvo usaglasiti kadrove, a onda i reforme. Opozicija ih napada da je to, zapravo, vlada u sjeni.

Afere su se redale jedna za drugom. Ministar branitelja Mijo Crnoja postao je ministar s najkraćim stažem u historiji, podnio je ostavku nakon samo pet dana, jer je otkriveno da ima lažno prebivalište te da nije namjenski trošio stambeni kredit.

“U Mostu smatraju da postoji politička i moralna odgovornost. Vrlo je relativan taj pojam, dakle, ja ovdje imam papir koji govori nešto o toj nekrivnji gospodina Crnoje, i to je ono na čemu ću se ja zaustaviti”, kazao je Tomislav Karamarko, potpredsjednik Vlade i predsjednik HDZ-a.

Nisu se zaustavile afere. Ministra kulture Zlatka Hasanbegovića već su prvi dan pred Saborom dočekali protesti. Historičar po struci, prema mišljenju mnogih, do sada je davao vrlo sporne historijske ocjene i iznosio kontroverzne stavove.

“Hasanbegović je bio suradnik lista koji se zove Nezavisna država Hrvatska. Evo naslovnice. To je glasilo Hrvatskog oslobodilačkog pokreta. Uređivao je Srećko Pšeničnik, zet Ante Pavelića [poglavnika Nezavisne države Hrvatske], predsjednik HOP-a, stranke koju je osnovao Ante Pavelić”, navodi zastupnik Nenad Stazić iz Socijaldemokratske partije.

Hasanbegovićeve izjave da je antifašizam floskula i nije u osnovama hrvatskog Ustava rezultirale su peticijama protiv njega, pa i protestom, koji je napunio trg ispred zgrade Vlade.

“Ustaški zločini opterećeni ne samo hipotekom poraza već da predstavljaju najveće moralno posrnuće u povijesti hrvatskoga naroda”, ograđuje se Hasanbegović.

Naboj između HDZ-a i Mosta

Napetost između HDZ-a i Mosta izazvalo je i razrješenje šefa Sigurnosno-obavještajne agencije Dragana Lozančića, koje je potpisala predsjednica Hrvatske. Kolinda Grabar-Kitarović nije objasnila razloge, osim da je prekršio zakon i izgubio njeno povjerenje.

Premijer Orešković, čiji je potpis nužan za smjenu, još nije donio odluku. Most je isprva poručio da Lozančić treba ostati i glasno tražio raspravu u Saboru o njemu. Međutim Most, se uskoro opet predomislio.

“Most je, nakon uvida u situaciju, koja je vrlo kompleksna, donio odluku da nećemo tražiti saslušanje gospodina Lozančića, jer ovo nije stvar pojedinca, nego kompletne situacije oko obavještajnog sustava, gdje ćemo trebati određene promjene“, rekla je Ines Strenja Linić iz Mosta.

Promjena koje je Most najavljivao tokom kampanje i odmah nakon izbora još nema. U prvih mjesec dana Vlade HDZ-a i Mosta nijedan projekat privrednih reformi još nije pokrenut.

Izvor: Al Jazeera


Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada