AI: U regiji krše prava izbjeglica i manjina

Izbjeglička kriza dominira posljednjim izvještajem Amnesty Internationala (AP)
Izbjeglička kriza dominira posljednjim izvještajem Amnesty Internationala (AP)

Amnesty International je objavio godišnje izvješće o stanju ljudskih prava u svijetu, taksativno navodeći situaciju po državama, a u analizi stanja u državama regije uglavnom se upozorava na odnos prema izbjeglicama te manjinama, kao i pravo na slobodu izražavanja.

Kad je Bosna i Hercegovina u pitanju, Amnesty upozorava na povrede prava na slobodu izražavanja, kao i diskriminaciju protiv Židova i Roma, koje se i dalje pojavljuju. “Pristup pravdi i naknada za počinjene zločine bili su ograničeni zbog nedostatka predanosti, te osiguranja odgovarajućih sredstava za provedbu programa na državnoj razini”, navodi se.

U Crnoj Gori su, prema izvješću, nastavljene prijetnje i napadi na nezavisne medije i novinare, pri čemu je nekoliko počinitelja sankcionirano. Podsjeća se i kako je policija koristila prekomjernu silu tijekom masovnih prosvjeda koje su organizirale oporbene stranke protiv neuspjeha Vlade u borbi protiv siromaštva, kriminala i korupcije.

U Hrvatskoj i dalje traje diskriminacija Srba i Roma, navodi se u godišnjem izvješću Amnesty Internationala, uz napomenu kako se ta država prošle godine borila s problemom velikog broja izbjeglica i migranata.

Pozdravljeno je donošenje zakona o obeštećenju žrtava koje su preživjele ratne zločine seksualnog nasilja.

Za srpsku manjinu navodi se da su diskriminirani na području zapošljavanja i vraćanja stanarskih prava, baš kao i Romi.

Izbjeglice u fokusu

I za Srbiju se upozorava na problem izbjegličke krize, budući da je prošle godine kroz tu državu prošlo najmanje 600.000 izbjeglica koje su krenule prema Europskoj uniji. Napominje se i kako je procesuiranje ratnih zločina i dalje vrlo sporo.

Kad je riječ o Kosovu, navodi se kako su oporbene stranke uspjele prolongirati osnivanje Specijalnog suda za ratne zločine te provedbe sporazuma s Beogradom, u kojem je posredovala Europska unija.

Amnesty International upozorava i makedonske vlasti na odnos prema izbjeglicama, navodeći kako su koristili mjere nezakonitog pritvora i prekomjernu uporabu sile.

Ukazuje se i kako je objava zvučnih zapisa otkrila ne samo dokaze o korumpiranosti vlasti, nego i vrlo široku rasprostranjenost prisluškivanja.

I Slovenija se suočavala s osiguranjem adekvatnih uvjeta za primanje velikog broja izbjeglica koje su stigle na njen teritorij.

Vlasti nisu uspjele riješiti status “izbrisanih”, niti im pružiti odgovarajuću zadovoljštinu, te je upozoreno kako je riječ o dugogodišnjem kršenju njihovih prava.

Diskriminacija Roma je i u Sloveniji ostala raširena, zaključuje Amnesty International.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO