Politički spor o Brkiću, kandidatu za ministra

Nakon što je Mijo Crnoja podnio ostavku nakon rekordno kratka četiri dana mandata, na dužnosti ministra branitelja Hrvatske mogao bi da ga zamijeni Milijan Brkić, glavni sekretar Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

On je prije 20-ak dana, zbog stranačkih obaveza, zamrznuo mandat u Saboru. S obzirom na repove koji se iza njega vuku, sada se čeka zvaničan stav Mosta, koji se već ranije protivio Brkićevom ulasku u izvršnu vlast.

Poništena Brkićeva diploma

Hoće li odabir šefa HDZ-a Tomislava Karamarka prihvatiti i premijer Tihomir Orešković, tek će se vidjeti jer kaže da s njim tek treba obaviti razgovor.

“Ja mislim da sam gospodina Brkića par puta upoznao, ali ja kao sa svakim ministrom kojeg sam izabrao, bi volio s njim sjesti dole i imati jednu diskusiju“, kazao je hrvatski premijer Tihomir Orešković.

A oko Brkića diskusije su već vođene. Javnost najviše pamti slučaj poništene diplome visoke policijske škole, zbog sumnje da je plagirao diplomski rad. Odluku dekana poništio je Sud, ali zbog proceduralne greške. No, konačna odluka i dalje se čeka.  

“Mislim dok se odluka ne donese, gospodin Brkić ne bi trebao obavljati visoku dužnost, ali to je moje mišljenje. Na potezu je Most i vidjet ćemo hoće li biti principijelni, oni su doduše rekli da ako se doista dokaže da ne bi trebao biti ministar, ali to nisu ovjerili kod javnog bilježnika“, istakao je Nenad Stazić, saborski zastupnik SDP-a.

HDZ-ovi partneri iz Mosta ni dan nakon objave Brkićeve kandidature službeno se nisu oglasili. Pravaši, pak, Brkiću daju apsolutnu podršku.

Mjesec dana bez čelnog čovjeka

“Podupiremo gospodina Milijana Brkića za ministra za hrvatske branitelje“, istakao je Pero Čorić, saborski zastupnik Hrvatske stranke prava.

S obzirom na takvu široku podršku Brkiću, bivši se ministar Predrag Matić pita zbog čega onda to ministarstvo već skoro mjesec dana nema čelnog čovjeka. 

“Sjetimo se da su govorili da imaju stotine kvalitetnih kandidata, Brkić je govorio da nema šanse da preuzme Ministarstvo, da je tajnik, operativac… I na kraju, moram li ja zaključiti da nisu mogli naći kandidata, vjerujem da Brkića ne boli jako ruka koliko mu je Karamarko zavrnuo da prihvati taj resor“, zaključio je Predrag Matić, saborski zastupnik SDP-a. 

Prihvati li premijer HDZ-ov prijedlog, Milijan Brkić imat će i aposlutnu podršku branitelja koji demonstriraju u Savskoj 66.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Mijo Crnoja ministar je sa službeno najkraćim stažom u nekoj od hrvatskih vlada. Sinoć je podnio ostavku na mjesto ministra branitelja, nakon što su o njegovoj sudbini dva dana raspravljali premijer i dva potpredsjednika vlade. Ima li odgovornosti zakonske ili političke, mišljenja su podijeljena. Priču donosi Ivan Čorkalo.  

Published On 29 Jan 2016

Traje drugi krug razgovora hrvatskog premijera i novog ministra branitelja, nakon kojeg će biti odlučeno ostaje li ministar u Vladi ili će ju morati napustiti.Jutros je kazao da će postupiti onako kako mu kažu, ali da on ne namjerava svojevoljno otići. Martina Kiseljak se javila sa posljednjim informacijama.

Published On 27 Jan 2016
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO