IZ u BiH: Nema pregovora s paradžematima

Saopćenje 'koordinacije nezavisnih džemata' dostavljeno je putem adrese Fatmira Alispahića (Al Jazeera)

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini upozorila je da neće odustati od zahtjeva da se raspuste sve paralelne zajednice koje okupljaju muslimane izvan zakonom uređenih struktura.

Na web stranici IZ-a objavljen je odgovor na zahtjev kojeg je prije nekoliko dana uputila “koordinacija nezavisnih džemata”, tražeći da sa reisu-l-ulemom IZ-a Huseinom ef. Kavazovićem, pregovara o inicijativi da se takvi džemati do kraja februara raspuste ili integriraju u zakonite strukture.

U odgovoru se navodi da je IZ svoju otvorenost pokazala pozivom svim grupama koje su organizirane izvan institucionalnog okvira IZ-a da se uključe u institucije i pristupe legalnim organima.

Međutim, kako se dodaje, IZ neće ni s kim pregovarati o onome što je “njena misija, zadaća, uloga i njen formalni i stvarni status u Bosni i Hercegovini, a pogotovo ne s nekim ko dovodi u pitanje njen institucionalni i islamski poredak na štetu muslimana u Bosni i Hercegovini”.

“Tražit ćemo da svi takozvani džemati koji su osnovani mimo propisa i nadležnosti IZ-a budu zatvoreni i oko toga neće biti pregovora ni s kim, pa ni s Vama, niti članovima navodne ‘koordinacije’.”

‘Odvode našu djecu na strana ratišta’

Saopćenje “koordinacije nezavisnih džemata” dostavljeno je putem adrese Fatmira Alispahića i u njemu se IZ optužuje da u svojim odlukama o zatvaranju paradžemata potiče “međubošnjački sukob”.

“Mi smo očekivali od Vas, prije svega, da jasno dignete svoj glas protiv nekompetentnog, avanturističkog i senzacionalističkog tumačenja vjere od samozvanih i zlonamjernih misionara, koji nam monstruoznim zloupotrebama odvode djecu na strana ratišta da ginu za tuđe ciljeve”, odgovor je IZ-a na ovakve tvrdnje Alispahića.

U Bosni i Hercegovini se nakon rata pojavilo više nezavisnih, odnosno paradžemata, koji organiziraju vjerski život svojim sljedbenicima bez odobrenja IZ-a.

Reis Kavazović dao je nezavisnim džematima rok do kraja mjeseca da se priključe Islamskoj zajednici.

Izvor: Al Jazeera i agencije