Dogovoreno zaustavljanje nesmetanog propuštanja izbjeglica

Sastanak o izbjegličkoj krizi, koji su u Beču organizirali austrijsko ministarstvo vanjskih i unutarnjih poslova, završen je dogovorom o dva glavna cilja, a to su zaustavljanje neometanog propuštanja ljudi u države Središnje Europe i uvođenje nacionalnih mjera te uspostava pojačane zajedničke kontrole na makedonsko-grčkoj granici.

U njima će nositelji biti države balkanske rute najpogođenije krizom: Austrija, Slovenija, Hrvatska, Srbija i Makedonija.

Potpisana je i zajednička deklaracija o daljnjem postupanju u izbjegličkoj krizi.

Austrija je već ranije uvela godišnji limit prihvata od 37.500 azilanata, a Slovenija je na granicu s Hrvatskom poslala vojsku.

“Što se tiče Slovenije, ukoliko ne budu jasne pravne interpretacije – odnosno ukoliko dogovor ne bude poštovan – Slovenija će biti prisiljena da  poduzme još odlučnije akcije na svojoj granici. S praksom vraćanja izbjeglica se ne slažemo. Naravno, napravit ćemo sve za zaštitu naših interesa”, rekla je slovenska ministrica unutarnjih poslova Vesna Gyorkos Žnidar.

Austrija organizira sastanak s devet balkanskih država o upravljanju izbjegličkim tokovima, nije isključila smanjenje kvote u bliskoj budućnosti.

Ovaj sastanak, na koji nije pozvana Grčka, izazvao je pometnje u Ateni, neprijateljski raspoloženoj prema pooštravanju kontrola.

Beč: Neka Berlin odredi izbjegličke kvote

Nakon što je jedan njemački ministar prigovorio Austriji kako propušta veliki broj izbjeglica i imigranata prema njegovoj državi, službeni Beč je zatražio od Berlina da okonča „kontradikcije“ i utvrdi vlastitu kvotu azilanata.

„Njemačka mora odlučiti o broju koji njoj odgovara“, rekao je socijaldemokratski kancelar Werner Faymann novinarima u austrijskoj prijestolnici, ukazujući kako se Austrija treba tome prilagoditi.

Ranije je njemački ministar unutarnjih poslova Thomas de Maiziere izrazio žaljenje što Austrija prihvaća propustiti na dan do 3.200 izbjeglica i imigranata u tranzitu prema njegovoj državi, optužujući Beč kako stavlja „dodatni teret na leđa Njemačke“.

Austrijski konzervativni vicekancelar Reinhold Mitterlehner je istaknuo „kontradikcije“ njemačke Vlade, odnosno kancelarke Angele Merkel, odbijajući da ograniči broj azilanata „i puštajući drugim europskim zemljama da snose posljedice takve odluke“.

Uzimajući u obzir nemoć Europske unije da regulira protok izbjeglica i imigranata i osigura im raspodjelu među 28 država, Beč je u petak uspostavio dnevne kvote ulazaka na austrijski teritorij: 80 azilanata i 3.200 osoba u tranzitu.

Kancelar Faymann je naglasio kako mjere koje je poduzela njegova Vlada predstavljaju plan „B“, zbog nedostatka europske akcije.

„Sa strane EU, ne možemo se praviti kao da se ništa nije dogodilo na austrijskoj granici, a zatim davati lekciju Austriji“, ocijenio je on.

Izvor: Al Jazeera i agencije