Tijela poginulih službenika stižu u Srbiju

Tijela službenika Ambаsаde Srbije koji su poginuli u Libiji trebalo bi danas da budu prenesena u Beograd.

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić najavio je saslušanja zaposlenika ambasade Srbije u Libiji o okolnostima otmice. 

Iz Ministarstva vanjskih poslova Srbije poručuju da će u vezi sa ovim slučajem biti saslušani ambasador Srbije u Libiji Oliver Potežica, kao i radnici Ambasade.

Generalni sekretar Ministarstva vanjskih poslova Veljko Odalović rekao je za beogradski list Blic kako se očekuje da avion sa posmrtnim ostacima Stankovića i Stepićaa sleti na beogradski aerodrom u popodnevnim ili večernjim satima.

On je rekao da je od predstavnika vlasti u Tripoliju sa kojima se prethodna tri mjeseca pregovaralo o oslobađanju otetih službenika traženo da pripreme svu neophodnu dokumentaciju i učine sve kako bi tijela bila prebačena u Srbiju.

“Rekli smo im i da očekujemo detaljan izveštaj libijskih službi o svemu što se dogodilo pre dva dana, kao i o svim okolnostima otmice”, rekao je Odalović.

Otvorena knjiga žalosti

Jovica Stepić i Slađana Stanković poginuli su u petak u američkom bombardiranju uporišta grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) u gradu Sabratha, u kome su oteti u novembru 2015. godine.

Knjiga žalosti povodom pogibije službenika Ambasade bit će otvorena u Ministarstvu vanjskih poslova Srbije.

Prvi potpredsjednik Vlade Srbije i ministar vanjskih poslova Ivica Dačić upisat će se u Knjigu žalosti u ponedjeljak u 11 sati.

U Knjigu žalosti predstavnici misija i građani moći će da se upišu u ponedjeljak i utorak 22. i 23. februara, od 11:00 do 14:00 sati, ulaz D1, ugao ulica Nemanjine i Kneza Miloša, saopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova Srbije.

Izvor: Al Jazeera i agencije