SDA i SBB: Koalicija nema alternativu

Radončiću je zabranjeno komuniciranje sa svim svjedocima u postupku koji se vodi protiv njega (Anadolija)

U Sarajevu je završen sastanak čelnika Stranke za demokratsku akciju (SDA) i Stranke za bolju budućnost (SBB) na kojem je zaključeno da je koalicija SDA-SBB stabilna i da nema alternativu, javljaju sarajevski mediji.

Ovo je prvi sastanak delegacija nakon što je Sud Bosne i Hercegovine ukino predsjedniku SBB-a Fahrudinu Radončiću mjeru pritvora i odredio mjere zabrane.

Čelnici dvije stranke su istakli da nastavljaju djelovati koaliciono na svim nivoima.

Dautbašić ostaje kandidat

Potpredsjednik SBB-a Mirsad Đonlagić je rekao da Bakir Dautbašić ostaje kandidat SBB-a za ministra saobraćaja i komunikacija BiH, a ministar civilnih poslova BiH i član SDA-a Adil Osmanović kazao je kako će procedura imenovanja ići svojim tokom.

Đonlagić današnji susret cijeni kao jedan u kontinuitetu operativnih radnih sastanaka kada se razgovara o tome gdje još treba pojačati aktivnosti da bi implementacija koalicionog sporazuma dobila na kvalitetu.

Upitan zašto današnjem sastanku nije prisustvovao predsjednik SDA Bakir Izetbegović, Adil Osmanović je odgovorio da je ovo bio susret  najužih rukovodstava dviju stranaka, bez predsjednika, čiji susret će se dogoditi kad oni (predsjednici) to budu procijenili.

Odgovarajući na novinarsko pitanje koliko je hitno imenovanje ministra prometa i komunikacija u situaciji kad je na pomolu stvaranje trećeg TV kanala, Osmanović je istakao da takav prijedlog neće dobiti podršku u Vijeću ministara BiH.

Čelnici SDA-a i SBB-a sastali su se danas u Sarajevu kako bi razgovarali “o izazovima koji se nalaze pred koalicijom nakon što je predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić pušten iz pritvora”.

No, kako Radončić ima zabranu komuniciranja sa svjedocima, ipak nije mogao izravno komunicirati s predsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem, prenosi agencija Srna.

Izetbegović je ranije rekao da će s Radončićem komunicirati uz posredovanje drugih članova užeg vodstva SBB-a.

Oba predsjednika stranaka više puta su ponavljali kako je koalicija stabilna.

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su Radončića 25. siječnja zbog sumnje da je ometao rad pravosuđa.

U međuvremenu je Sud Bosne i Hercegovine potvrdio optužnicu protiv Radončića, članova SBB-a Bakira Dautbašića i Bilsene Šahman, te Zijada Hadžijahića zbog udruživanja radi počinjenja kaznenih djela i ometanje rada pravosuđa.

Mjere kućnog pritvora

Radončić je prije nekoliko dana pušten na slobodu nakon što mu je Sud BiH odredio mjere kućnog pritvora.

Pritvor mu je zamijenjen mjerama zabrane, a na prvom mjestu napuštanja adrese boravišta (uz obavezu ovlaštenih službenih osoba da kontroliraju poštivanje ove mjere dva do tri puta dnevno, te uz privremeno oduzimanje putnih isprava i zabranu izdavanja novih putnih isprava, kao i zabranu korištenja osobne iskaznice za prelazak državne granice Bosne i Hercegovine).

Osim toga, zabranjeno mu je sastajanje sa svim svjedocima koji su već saslušani, kao i približavanje tim svjedocima na udaljenosti manjoj od 100 metara, međusobnog kontaktiranja i sastajanja sa suoptuženim u spomenutom kaznenom predmetu, te kontaktiranja sa svim predstavnicima medija o okolnostima koje se odnose na kazneni postupak.

Nakon izlaska iz pritvora, Radončić je novinarima kazao kako “provokacija s hapšenjem nije destabilizirala snažnu bošnjačku koaliciju koja je bila potrebna”.

“Kao političar treba da se posvetim jačanju koalicije, izgradnji, zapošljavanju, svojim poslom. Neka se svako bavi svojim poslom”, rekao je Radončić.

Izvor: Al Jazeera i agencije