Povratnici dobili bolesne krave, iz FBiH priznaju greške

Nakon slučaja pomoći nastradalima od poplava u Bosni i Hercegovini koji su dobili zaražene sadnice malina, još jedna slična kategorija stanovništva se suočava sa gotovo istim problemom.

Povratnicima u bh. entitet Republika Srpska, koji su ušli u program federalne vlade pomoći u obnovi kravljeg fonda, stoka naglo obolijeva.

Do sada je umrlo 17 krava, bolest je prenosiva na ostatak životinja, a uzrok je teži oblik virusne upale pluća.

Povratnik u Srebrenicu Ismet Osmanović uzgojem stoke bavi se već deset godina. Na proširenje stočnog fonda odlučio se prošle godine nakon što je Vlada Federacije pokrenula projekt za povratnike sufinansiranjem kupovine krava. Dobio je 10 krava, a njihova vrijednost bila je otprilike osam hiljada eura, od čega je Ismet učestvovao sa blizu dvije i po hiljade.

“Nisam mogao dočekati kad će mi to doći u moju štalu. Trebao sam dobiti krave od oko 180 kila, a dobio sam jadne i čemerne životinje od 100 kila koje kašlju. Odmah nakon sat vremena, po dolasku, mi je jedna uginula, nakon dva mjeseca još dvije“, kaže Ismet.

Masovno širenje bolesti

Osim Ismetove tri, do sada je uginulo još četrnaest krava. U opticaju je gotovo 800 grla, koja su razmještena na više od 200 lokacija, zbog čega se strahuje od masovnog širenja bolesti.

Iz resornog ministarstva tvrde da razloga za paniku nema, a kako im je sa Veterinarskog fakulteta u Sarajevu saopćeno, uzrok bolesti su loši vremenski uvjeti prilikom isporuke junadi.

Stoka je transportovana u novembru i u relativno kratkom roku, što je, tvrde, dovelo do ovih oboljenja.

Također kažu da se u ovakvim slučajevima masovnog transporta kao uobičajena pojava toleriše do pet posto oboljele stoke, što je u ovom slučaju znatno manje.

“Ono što je bitno naglasiti jeste da je to uginuće životinja nešto što je sasvim uobičajeno kako su konstatovali sa veterinarskog fakulteta jer se radi o transportu više od 700 visokosteonih junadi“, zaključio je Džemail Ćibo, pomoćnik ministra poljoprivrede u Federaciji BiH.

Kontrola gazdinstava na kojima je rizična stoka bit će intenzivirana. Iz Ministarstva su poručili da će, osim finansiranja zamjene uginule stoke, snositi i troškove liječenja svih ostalih eventualno oboljelih krava. Priznaju greške.

Prva je da krave nisu vakcinisali za ovakav način prijevoza. Druga da se za novopridošla goveda mora zahtijevati poseban objekat kako bar tri mjeseca ne bi došlo do miješanja stoke.

Izvor: Al Jazeera


Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada