Pokrenuta inicijativa za smjenu Krivokapića

Glasanje će se održati na prvoj redovnoj sjednici, kazao lider SDP-a (Anadolija)

Zastupnici Demokratske partije socijalista (DPS), Bošnjačke stranke (BS), Force i Hrvatske građanske inicijative (HGI) pokrenuli su inicijativu za razrješenje predsjednika crnogorskog parlamenta i lidera Socijaldemokratske partije (SDP) Ranka Krivokapića sa te funkcije.

U obrazloženju prijedloga navodi se da je klub zastupnika SDP-a, na vanrednoj sjednici 27. januara, na kojoj je Vlada dobila povjerenje, glasao protiv, čime je ta stranka jednostrano raskinula Sporazum o zajedničkom političkom djelovanju od 6. novembra 2012. godine, koji su zaključili DPS, SDP, Liberalna partija, Demokratska partija, BS, Koalicija Forca za jedinstvo i HGI.

“Sporazum je potpisan, između ostalog, ‘u cilju formiranja skupštinske većine iz koje će nastati buduća Vlada Crne Gore’, kao i podrške Vladinim aktivnostima. Članom 6 Sporazuma, partije potpisnice su se obavezale da podrže izbor predsjednika Skupštine iz redova SDP-a”, kaže se u obrazloženju koje potpisuje 36 zastupnika.

Krivokapić je, podsjeća agencija Anadolija, kao predsjednik SDP-a upravo glasovima te parlamentarne većine 8. novembra 2012. godine izabran za predsjednika Skupštine.

“Glasanjem protiv povjerenja Vladi, SDP je prestao da bude nosilac prava iz Sporazuma. Razrješenje Krivokapića predstavlja uslov da se nova politička realnost, nastala glasanjem Kluba zastupnika SDP-a protiv Vlade Crne Gore, u Skupštini Crne Gore usaglasi sa naprijed navedenim činjenicama i sa demokratskim standardima i parlamentarnom praksom“, navodi se u obrazloženju.

‘Branik’ manjina

Komentirajući inicijativu za njegovu smjenu, Krivokapić je kazao da će glasanje biti na prvoj redovnoj sjednici.

“Nema potrebe da se od toga bježi. Premijer Đukanović je rekao zašto to želi da uradi, šta je razlog za pokretanje inicijative. Ne moram biti na funkciji da bi bio slobodan čovjek”, istakao je Krivokapić.

Na pitanje kako vidi potez manjinskih partija da potpišu inicijativu za njegovu smjenu, iako je on tokom prethodnih 20 godina bio jedan od ‘branika’ manjina u Crnoj Gori, Krivokapić je odgovorio:

“Kada su se branili manjinski narodi, Hrvati i Bošnjaci, ti ljudi koji su danas lideri u tim partijama nisu bili poznati javnosti. Oni su nastali kao dio satelitske mreže DPS-a. Stvorena je mreža falsifikatora izvornih boraca manjinskih naroda. Jer, kada su stvarno bila ugrožena prava Bošnjaka i Hrvata, njih nigdje nije bilo”, rekao je Krivokapić novinarima u Budvi.

Zahtjev za smjenu Krivokapića nastavak je političkog obračuna DPS-a i SDP-a. U četvrtak je izglasana smjena ministra unutrašnjih poslova iz redova SDP-a Raška Konjevića, a također, veliki broj funkcionera ove partije razriješen je dužnosti sa rukovodećih mjesta na lokalnom i državnom nivou.

Izvor: Agencije


Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada