Novi način identifikacije izbjeglica

Izbjeglice od ponedjeljka s jedinstvenim dokumentom putuju od Makedonije do Austrije, no na grčko-makedonskoj granici čeka blizu 5.000 izbjeglica. Iz grčkog Ministarstva unutarnjih poslova potvrdili su kako poduzimaju diplomatske aktivnosti kako bi uvjerili Makedoniju da prihvati državljane Afganistana.

S druge strane, Makedonija tvrdi da je granica za Afganistance otvorena, iako ih je u zemlju tokom noći ušlo samo dvoje i da se na terenu o svemu dogovaraju s grčkom policijom.

 

Od danas je na snazi novi način identifikacije i registracije izbjeglica balkanskom rutom, a jedinstveni dokumenti izdaju se već na makedonsko-grčkoj granici.

Također, grčke vlasti poručuju da će osigurati smještaj izbjeglicama koje ulaze u zemlju, ali da se nadaju da će Makedonija otvoriti granicu tokom dana, jer u suprotnom krši europske dogovore.

Vojska na slovenskim granicama

S novim dokumentima izbjeglice već stižu u Šid, nedaleko od granice Srbije i Hrvatske. Nakon toga, izbjeglice putuju vlakom do prihvatnog centra na hrvatskoj strani granice. Vlak s izbjeglicama iz Šida kreće ka Hrvatskoj kada se napravi grupa od 800 ljudi.

“Na taj način se uspostavlja bolja kontrola, jednostavnija koordinacija i brže se obavljaju sve procedure. Ukoliko se bude sprovodio kako je zamišljen i ukoliko sve zemlje na ruti budu prihvatale ove dokumente i budu se odnosile prema njima kao da su ih i same izdale, onda će se državi Srbiji značajno pomoći i sam taj proces kretanja izbeglica će biti jednostavniji bezbedniji i brži”, objasnio je Aleksandar Vulin, ministar za rad i socijalna pitanja Srbije.

Istovremeno, slovenski Parlament će raspravljati o davanju policijskih ovlasti vojsci, kako bi im se omogućila provjera izbjeglica pri ulasku u državu, njihovo usmjeravanje i zaustavljanje većih skupina u slučaju nedozvoljenog prelaska granice izvan utvrđenih zona.”Pratimo mere koje donose druge države na ruti. Ministarstvo unutrašnjih poslova i Vlada Srbije neće dozvoliti da Srbija postane sabirni centar, gde će svi dolaziti, a niko ne može da ode”, upozorio je Nebojša Stefanović, ministar unutarnjih poslova Srbije.

Ovlast bi vojska dobila na tri mjeseca, nakon čega bi Vlada od Parlamenta ponovo mogla zatražiti produženje.

O kretanju izbjeglica takozvanom balkanskom rutom u Ljubljani su razgovarali slovenska ministrica Vesna Gyorkos Znidar i hrvatski ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić. Ministrica Gyorkos Znidar je kolegi iz Hrvatske predočila mjere koje Slovenija provodi od prošlog tjedna, a riječ je o strožijoj kontroli na granicama i korištenju proširenog popisa sigurnih zemalja te planu da vojska na granici dobije policijske ovlasti.

Sporazum o policijskoj saradnji

Hrvatski ministar naglasio je važnost zajedničkog djelovanja svih zemalja na balkanskoj ruti. Dvije države bi narednih dana trebale potpisati sporazum o saradnji policija.

“Sporazum o suradnji dviju policija, koje su preduvjet za potpuno prihvaćanje šengenskog režima rada Republike Hrvatske, i tu smo na tragu da to odmah riješimo. I pristupit ćemo tom rješavanju – dakle, sporazuma o policijskoj suradnji”, najavio je Orepić.

“Ministar Orepić je potvrdio da će naša buduća suradnja biti takva da ćemo se međusobno obavještavati i da ćemo imati protok informacija. Hrvatska je članica Europske unije i njen zadatak je čuvanje vanjskih granica Unije. Hrvatska je i kandidatkinja za Schengen i drago mi je da je nova hrvatska Vlada u potpunosti svjesna svojih obaveza”, dodala je ministrica Gyorkos Znidar.

Izvor: Al Jazeera