London: Balkanske države predstavile razvojne projekte

Delegacije država Zapadnog Balkana, predvođene premijerima, učestvuju na Investicionom samitu u Londonu. Skup na kojem trebaju da budu predstavljene potencijalne investicije i poslovne mogućnosti regiona organizuje Evropska banka za obnovu i razvoj.

Domaćin samita je britanski ministar vanjskih poslova Filip Hemond.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je, između ostalog, da je Srbija prošle godine imala 1,7 milijardi eura direktnih stranih investicija, ali da bi joj, za održiv sistem, trebalo najmanje dvije milijarde. Dodao je i da vlada želi najbolje moguće odnose sa narodima na Balkanu.

„Ne računajući EU, najveći trgovinski partner Srbije su zemlje regiona i najveći suficit ostvarujemo u regionalnoj trgovini. Za nas su ovi ljudi ovdje najvažniji partneri i mi zato znamo koliko je važno da ulažemo u naše ne samo ekonomske, već i političke odnose“, rekao je premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Hrvatski premijer Tihomir Orešković na skupu je predstavio svoj plan aktiviranja tzv. mrtvog kapitala u državi. Također je spomenuo nekoliko projekata iz oblasti infrastrukture i energetike, poput izgradnje LNG terminala na otoku Krku.

Ovi sektori, kako je rekao, čine okosnicu investicione strategije vlade.

„Kada gledamo fondove za investicije, imamo ovih 10,7 milijardi eura koje možemo iskoristiti. I to je do nas. Mi ćemo to iskoristiti i to samo trebamo pokrenuti. U vezi s drugim projektima, gdje su investitori izvana tu trebamo prvenstveno pokazati da smo stabilni, mislim na poreznu politiku, evo kao bivši investitor mogu reći da mi je to uvijek bio najveći problem – ako se porezna politika mijenja svakih šest mjeseci, onda tko će investirati“, navodi Hrvatski premijer Tihomir Orešković.

BiH za nastavak gradnje koridora 5c

I Bosna i Hercegovina, poput Hrvatske, najveću šansu vidi u infrastrukturnim projektima, prvenstveno nastavak izgradnje koridora 5c.

„Drugi prioritet koji sam posebno podvukao je obaveza da Jadransko-jonski autoput prolazi kroz BiH jer to je prava i politička poruka. To je poruka za cijeli region, ali i veoma vizibilan projekat koji bi značio uvezivanje BiH sa šest ili sedam zemalja tog područja“, kazao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

EBRD je, između ostalog, najavio da će tokom samita biti pokrenuta i inovativna regionalna platforma za trgovinu vrijednosnim papirima izlistanim na bugarskoj, hrvatskoj i makedonskoj berzi.

Izvor: Al Jazeera