Dačić: Srbiji nije u interesu da odbije NATO

Nesaradnja sa NATO-om je izdaja nacionalnih interesa, poručuje Dačić (Rade Preli? / Tanjug)

Srbija je nezavisna i vojno neutralna zemlja i to će i ostati, poručio je prvi potpredsjednik Vlade Srbije i ministar vanjskih poslova te zemlje Ivica Dačić, dodavši da će Srbija nastaviti saradnju i sa NATO-om i sa Rusijom vodeći računa o svojim interesima.

Niko, kako je istakao, “ni Rusija, ni NATO, niti Evropska unija nemaju apsolutno ništa protiv ovakve pozicije Srbije. Štaviše, poštuju je, uvažavaju i trude se da ne urade ništa što bi je moglo kompromitovati”.

“Nema pritisaka, niti bilo kakvih zahteva koji bi ovu poziciju Srbije otežali i ugrozili. Srbija baš ovakva kakva je, potrebna je svim stranama”, naglasio je Dačić u autorskom tekstu za današnje izdanje Politike.

Osim, kako je naveo, nekim, u samoj Srbiji koji bi da je odrede i svrstaju.

“Zbog sebe, a ne zbog Srbije. I to im neće proći”, poručio je Dačić, prenosi Tanjug.

Nacionalni interesi

On je objasnio da je NATO vojna organizacija koja se nalazi u čitavom okruženju i da bi svako odbijanje saradnje sa njom bilo bi ne samo glupo, nego bi predstavljalo izdaju nacionalnih interesa.

Aktuelna vlada, kako je naglasio, nema prostora ni za amaterizam, ni za avanturizam, i neće se time baviti.

“Ako od NATO-a zavisi bezbednost Srba na Kosovu, razgovaraćemo sa NATO-om svakog dana, svakog sata i omogućiti da na to Kosovo, na kojem štite naše ljude, stignu u najkraćem mogućem roku i bez ikakvog ometanja”, naveo je Dačić.

On je podsjetio da su članice NATO-a gotovo sve zemlje EU-a, kojoj Srbija ide “bez odlaganja i odstupanja”, a ignoriranje te činjenice bilo bi, po njegovim riječima, neodgovorno i isključivalo bi iz vanjske politike Srbije svaku racionalnost i promišljanje vlastite budućnosti.

Zato će, kako je rekao, Srbija nastaviti da sarađuje sa NATO-om, u okviru Ustava Srbije koji nalaže vojnu neutralnost, kao i da će iz te saradnje probati da izvuče najbolje – od novih tehnologija, do nove saradnje u oblastima važnim za srbijansku privredu i radna mjesta u njoj.

Također, kako je dodao, na isti način Srbija će nastaviti da sarađuje sa Rusijom i njenim oružanim snagama.

“U našem interesu, isključivo, vodeći pritom računa i o tome da oni ne ugroze naše prijateljstvo, ni sa jednim od, samo trenutno, suprotstavljenih polova u svetskoj areni”, zaključio je Dačić.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO