Ambasadori: Nema uvjeta za izbore u Makedoniji

Ambasadori zemalja Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država u Makedoniji poručili su da nema uvjeta za održavanje izbora zakazanih za april.

Ambasador SAD-a u Makedoniji Jess Baily u zajedničkoj izjavi sa zvaničnicima EU-a izjavio je kako je njihova procjena da nema uvjeta za organiziranje kredibilnih izbora 24. aprila, kako je bilo predviđeno.

Ukoliko ne bude moguće održati izbore tada, predstavnici međunarodne zajednice preporučuju da izbori budu zakazani za najskoriji mogući datum po okončanju reformi.

Baily je rekao da još nisu usvojene reforme medija. Pozvao je na odgovornost sve uključene u sporazum iz Pržina da učine sve kako bi se što prije riješila problematična pitanja.

Kazao je da nakon provjere biračkog spiska nije moguće održati kredibilne izbore 24. aprila.

“Također smo zabrinuti zbog izvještaja o pritiscima i prijetnjama biračima i drugim licima. Sve to je vrlo zabrinjavajuće. Snažno ohrabrujemo sve političke lidere, i Vladu i opoziciju, kao i institucije da ostanu u potpunosti posvećeni provođenju sporazuma i do sada poduzetih koraka”, kazao je Baily.

Američki ambasador u Makedoniji je dodao da su stranački lideri predložili 5. juni kao alternativni datum održavanja izbora.

Novinarka Al Jazeere Milka Smilevska javlja da američki ambasador kao najveći problem ističe birački spisak.

Ambasador Baily smatra da Državna izborna komisija nije poduzela sve korake za provjeru biračkog spiska.

Sa druge strane, javlja Smilevska, iz Državne izbore komisije navode da im treba više vremena za provjeru biračkih spiskova, te su poručili da ne mogu završiti sve planirane provjere do predviđenih rokova. 

Propali pregovori

Sredinom januara su propali pregovori makedonske vlasti i opozicije o prijelaznoj vladi i vanrednim izborima. Opozicija nije prihvatila otprije dogovoreni termin, 24. april, zbog kašnjenja s reformama.

Vlast smatra da je zemlja spremna za organizaciju fer i demokratskih izbora.

Opozicioni Socijaldemokratski savez (SDSM) tražio je odgađanje datuma izbora zbog nepotpunog provođenja reformi. Procjenjuju da postoje i fiktivni birači na biračkom spisku i da on mora biti detaljno provjeren. Za to je, tvrde, potrebno više od 100 dana.

“Za nas nisu prihvatljivi izbori bez reguliranja medija i pročišćavanja biračkog spiska. Ako se izbori održe 24 aprila, mi na takvim izborima nećemo učestvovati”, kazao je u januaru Zoran Zaev, predsjednik SDSM-a.

Zaev tvrdi da birački spiskovi nisu pročišćeni i na njima se nalaze imena umrlih i birača prijavljenih po dva puta, a takvih je, prema informacijama kojima raspolaže opozicija, više od 100.000 ili 12 posto.

Izbore bi mogla presuditi razlika od svega nekoliko posto i zato na ovo ne pristaju.

Premijer u ostavci Nikola Gruevski je tada optužio opozicionara da je neodgovoran. Potezima koje povlači, Zaev vodi državu u još veću političku krizu, zato što je aktuelan samo u vrijeme krize – kaže Gruevski.

Aktivacija ostavke

Najavio je da će njegova ostavka biti aktivirana sto dana prije održavanja izbora, kada se datum konačno definira.

Za održavanje izbora 24. aprila, osim  VMRO DPMNE-a su i obje albanske stranke – vladajuća DUI i opoziciona DPA.

“Treba se postići konsenzus o datumu izbora i staviti državne iznad stranačkih interesa”, kazao je Ali Ahmeti, predsjednik DUI-a.

Makedonska skupština je nekoliko dana kasnije sa 72 glasa za, devet suzdržanih i nijednim glasom protiv, izabralo novu prijelaznu vladu na čelu sa Emilom Dimitrijevim.

Opozicija je prije glasanja izašla iz sale.

Imenovanje privremene vlade uslijedilo je nekoliko sati nakon što je koalicija “Za bolju Makedoniju”, sastavljena od vladajućeg VMRO-DPMNE i albanskog DUI-ja najavila da Makedonija ide na prijevremene parlamentarne izbore 24. aprila.

Vladajuće stranke predložile su raspuštanje parlamenta krajem februara.

Skupština Makedonije konstatirala je ranije ostavku premijera Nikole Gruevskog, čime je prestao mandat cijelog Vladinog kabineta.

Predsjednik države mandat za sastav tehničke vlade dao je Emilu Dimitrijevu, bivšem generalnom sekretaru VMRO-DPMNE.

Aprilski datum za održavanje izbora utvrđen je još ljetos dogovorom postignutim uz posredovanje međunarodne zajednice.

Nikola Gruevski je deponirao svoju ostavku predsjedniku Sobranja 14. januara, uz uvjet da može biti aktivirana 100 dana prije vanrednih parlamentarnih izbora. On nije iskoristio pravo da obrazloži ostavku, o čemu je obavijestio predsjednika Sobranja.

Politička kriza u Makedoniji traje od polovine 2014. kada je SDSM odbio da uđe u parlament tvrdeći da je VMRO DPMNE lažirala izbore.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO